Dopustila sa Sýria v Idlibe chemického útoku?

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 06:30 • 2 min
Dopustila sa Sýria v Idlibe chemického útoku?

WASHINGTON - USA majú podozrenie, že sýrsky režim sa dopustil chemického útoku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

S týmto tvrdením prišlo americké ministerstvo zahraničných vecí s tým, že preverujú skutočnosti ohľadom podozrenia z nedeľného chemického útoku v provincii Idlib na severozápade Sýrie ovládanej džihádistami. "Ešte stále zhromažďujeme informácie o tomto incidente, no opakujeme naše varovanie, že ak Asadov režim použije chemické zbrane, Spojené štáty a naši spojenci zareagujú rýchlo a primerane," uviedla hovorkyňa rezortu diplomacie USA Morgan Ortagusová.

 

img

 

Idlib mal byť pôvodne chránený dohodou o prímerí, no napriek tomu sa tento región s troma miliónmi obyvateľov stal terčom náletov. Udialo sa to po tom, čo kontrolu nad regiónom prebralo hnutie Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), niekdajšia sýrska odnož al-Káidy.

 

Ortagusová apeluje na sýrsky režim, aby prestal s útokmi na osídlené oblasti severozápadnej Sýrie. "Spojené štáty opakujú svoje varovanie, prvýkrát vyslovené prezidentom Donaldom Trumpom v septembri 2018, že útok v tzv. zóne deeskalácie v Idlibe je bezohľadným stupňovaním napätia, pre ktoré hrozí destabilizácia regiónu," vyhlásila.

 

img

 

Generálmajor Viktor Kupčišin, šéf ruského centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii sa vyjadril, že zajatí džihádisti hovorili o pláne páchania falošných chemických útokov, z ktorých následne chceli obviniť práve Sýriu. To však americké ministerstvo spochybnilo, považujú to za dezinformáciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies