Dopravný podnik v Prešove plánuje nakúpiť 34 nových vozidiel

NETKY.SK • 24 Január 2018, 18:25 • 2 min
Dopravný podnik v Prešove plánuje nakúpiť 34 nových vozidiel

PREŠOV - Dopravný podnik mesta Prešov (DPmP) plánuje nákup 15 nových autobusov, deviatich elektrobusov a 10 parciálnych trolejbusov s možnosťou pohonu z batérií za celkovú sumu vyše 12-miliónov eur. Ďalšie prostriedky vo výške 340-tisíc eur chce spoločnosť investovať do nákupu multifunkčného vozidla s nadstavbami a infraštruktúry pre nabíjanie elektrobusov. Investičný zámer mestského dopravcu na dnešnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva odsúhlasili mestskí poslanci.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA spresnil riaditeľ DPmP Peter Janus, konkrétne má ísť o desať 18-metrových kĺbových autobusov za tri milióny eur, päť štandardných 12-metrových autobusov za milión eur a štyri deväťmetrové midibusy za 1,6 milióna eur. Zakúpiť chcú aj šesť 18-metrových kĺbových a štyri 12-metrové štandardné parciálne trolejbusy za 4,2, resp. 2,24 milióna eur. Spoločnosť ich chce kúpiť, ak získa nenávratný finančný príspevok z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Tieto zdroje by doplnila o vlastné zdroje z odpisov, respektíve z bankového úveru. Alternatívou je nákup vozidiel do majetku mesta Prešov z jeho bankového úveru s následným prenájmom pre dopravcu. Definitívny počet vozidiel bude závislý aj od výšky schválenej dotácie.

Ako dodal Janus, dopravný podnik bude čakať na výzvu, keďže nemôže podľa schváleného uznesenia investovať do obnovy vozového parku iba z vlastných zdrojov, hoci pôvodne plánoval týmto spôsobom nákup nižšieho počtu nových vozidiel. „Keďže aktuálne je tu možnosť čerpať zdroje z operačných programov, tak na základe skúseností z iných miest ako sú Žilina, Košice či Bratislava sme predložili návrh na vyšší počet vozidiel, ktorý reálnejšie odzrkadľuje potrebu obnovy vozového parku,“ uviedol Janus.

 

Dopravný podnik s čerpaním dotácie už skúsenosti má. Pred rokom vďaka takýmto prostriedkom kúpil 15 nových trolejbusov za 8,3 milióna eur. „Vďaka tomu sú trolejbusy v prijateľnej vekovej štruktúre. U autobusov je situácia horšia, pretože tam zo 66 autobusov máme osem midibusov a zo zvyšných autobusov je 17 vo veku viac ako 15 rokov. Máme dokonca aj 26-ročný autobus, takže to sú už vozy po životnosti a je ťažké ich udržiavať a zabezpečiť ich výpravu. Z toho dôvodu ju obmena vozidiel nevyhnutná,“ dodal riaditeľ mestskej spoločnosti.

Keďže proces verejného obstarávania a následnej výroby autobusov trvá podľa skúsenosti dopravcu približne rok, k obmene vozového parku zrejme dôjde až v priebehu budúceho roka. „Zabezpečiť nové vozidlá do budúceho roka je pre nás dôležité pre zabezpečovanie kvalitných a bezpečných služieb, keďže v nasledujúcom období hrozia výluky dopravy z dôvodov chystaných výstavieb komunikácií, obchvatov a križovatiek v meste,“ dodal Janus.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies