Dopravný podnik mesta Prešov chce kúpiť štyri midibusy

NETKY.SK • 8 September 2013, 14:49 • 2 min
Dopravný podnik mesta Prešov chce kúpiť štyri midibusy

PREŠOV - Midibusy by mali nahradiť na menej vyťažených linkách štandardné autobusy a tým šetriť za naftu.

slovakia

left justify in out

Dopravný podnik mesta Prešov plánuje kúpiť štyri midibusy, ktoré by mali v čase zníženého záujmu pasažierov o prepravu počas víkendových dní nahradiť štandardné autobusy, cieľom je šetriť náklady. Štyri vozidlá by mali stáť 400 tisíc eur, kúpu chce uhradiť Dopravný podnik mesta Prešove z vlastných zdrojov, prípadne za pomoci bankového úveru. Návrhom sa už zaoberali členovia mestskej rady a odporučili nákup vozidiel pre mestskú hromadnú dopravu schváliť, konečný verdikt musia povedať poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove, ktoré sa má konať v polovici septembra.

Podľa riaditeľa Dopravného podniku mesta Prešov Petra Janusa pri prepočtoch vychádzali z výsledkov analýzy z dopravného prieskumu v rámci optimalizácie dopravnej obslužnosti v meste. Vysúťažené midibusy by mali na 100 kilometrov jazdy v priemere ušetriť 20 litrov nafty oproti klasickým autobusom. „Ak tieto midibusy nahradia na menej vyťažených linkách v plnej miere štandardné autobusy, jeden midibus bude mať ročný výkon približne 50 tisíc kilometrov, z čoho vyplýva nižšia ročná spotreba nafty o 10 tisíc litrov,” uviedol Janus. Vo finančnom vyjadrení to znamená pri jednom midibuse šetrenie na nafte o 11 200 eur za rok v porovnaní so štandardným autobusom dĺžky 12 metrov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies