Dopravcovia z V4 chcú moratórium na nemeckú, francúzsku a rakúsku minimálnu mzdu

NETKY.SK • 29 Apríl 2017, 13:26 • 2 min
Dopravcovia z V4 chcú moratórium na nemeckú, francúzsku a rakúsku minimálnu mzdu

BRATISLAVA - Dopravcovia z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) žiadajú nemecké, francúzske a rakúske orgány, aby zaviedli okamžité moratórium na uplatňovanie svojich predpisov o minimálnej mzde, ktoré sa týkajú medzinárodnej cestnej dopravy.

slovakia

left justify in out

A to dovtedy, kým nevstúpi do platnosti nová celoeurópska legislatíva Európskej komisie (EK) v oblasti sociálnych výziev a výziev vnútorného trhu v medzinárodnej cestnej doprave v rámci "balíka predpisov o cestnej doprave".

 

Zástupcovia českého, poľského, maďarského a slovenského združenia cestných dopravcov to uviedli v spoločnej deklarácii, na ktorej sa dohodli na vzájomnom stretnutí. Za slovenskú stranu sa ho zúčastnili zástupcovia Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia, ktoré združuje viac ako 900 dopravných spoločností.

 

Dopravcovia z krajín V4 zároveň apelujú na Európsku komisiu, aby čo najskôr vydala rozhodnutie v právnom procese, ktorý vedie s Nemeckom a Francúzskom pre uplatňovania predpisov o minimálnej mzde v sektore cestnej dopravy.

 

"Sme pripravení zúčastniť sa na konštruktívnom dialógu s cieľom nájsť spoločné riešenia s aktérmi európskeho trhu cestnej dopravy, takýto dialóg však nemôže prebiehať pod tlakom pokút alebo hrozieb od našich partnerov," uviedli dopravcovia v deklarácii.

 

Európska komisia sa podľa nich čoskoro chystá navrhnúť riešenia zamerané na harmonizované uplatňovanie pravidiel vysielania v sektore cestnej dopravy. "Nadchádzajúci rozhodovací proces EÚ vytvorí široký priestor pre potrebný dialóg a dúfame, že výsledkom bude zmysluplný, jednoznačný a jednoduchý regulačný rámec bez diskriminácie, ktorý by zabezpečil efektívne fungovanie trhu cestnej dopravy," avizovali dopravcovia.

 

Môže to však podľa nich trvať roky, zatiaľ čo problémy, ktorým čelia teraz, ostanú nevyriešené. "Nemáme čas čakať, naši dopravcovia musia rôzne národné požiadavky dodržiavať už dnes," opísali.

 

Na zavedenie zákona o minimálnej mzde v Rakúsku, Nemecku a vo Francúzsku už dlhodobo upozorňuje na Slovensku združenie Česmad Slovakia. Podmienky vyplývajúce zo zákona sa totiž týkajú aj dopravných spoločností a vodičov, ktorí prepravujú tovar či osoby do alebo z týchto krajín. To slovenským dopravným spoločnostiam prinieslo vyššie mzdové náklady a aj viac administratívy pri registrácii vodičov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona