Dopravcovia majú záujem o subdodávky pre veľké investície, konkurovať vraj nemajú šancu

NETKY.SK • 14 August 2015, 14:19 • 2 min
Dopravcovia majú záujem o subdodávky pre veľké investície, konkurovať vraj nemajú šancu

BRATISLAVA - Domáci dopravcovia majú záujem o subdodávky pre veľké investície, ale podľa Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) nemajú šancu konkurovať.

slovakia

left justify in out

"Únia autodopravcov Slovenska víta príchod nových veľkých investícii na Slovensku, nakoľko tie môžu vytvoriť nové obchodné príležitosti aj pre naše spoločnosti," informovala v piatok organizácia.


UNAS zároveň upozornil, že ak vláda očakáva efekt v podobe nových príležitostí pre domácich subdodávateľov, tak musí počítať aj s tým, že o ne budú mať záujem aj zahraniční kolegovia. Tí podľa dopravcov momentálne majú lepšie podmienky pre podnikanie v podobe nižších daní z motorových vozidiel (tisíc eur na vozidlo za rok), lacnejšej nafty, menšej byrokracie, rýchlejších súdov a vymoženosti práv vôbec.


"Tieto domáce negatívne faktory našim spoločnostiam podstatne zhoršujú možnosť uspieť a teda získať z investičného koláča čo najviac," tvrdí predseda UNAS-u Róbert Huran. Únia autodopravcov preto vyzýva vládu, aby čo najskôr plnila záväzok aj dopravného balíčka, ktorý bol podpísaný v marci 2014 s ministerstvom dopravy a doposiaľ nie je celý zrealizovaný. Ide hlavne o štandardizáciu dane z motorových vozidiel a zlacnenie nafty zavedením vratky spotrebnej dane z nafty.

 

"Splnením našich rozumných požiadaviek sa zlepší domáca konkurencieschopnosť, čo by mohlo stimulovať podnikateľské prostredie natoľko, že by vláda mohla urýchliť výstavbu cestnej infraštruktúry a veľkých investícii aj na východ," dodal Huran.


Britský výrobca luxusných vozidiel Jaguar Land Rover 11. augusta oznámil, že podpísal memorandum o porozumení so slovenskou vládou v súvislosti s plánom výstavby závodu na Slovensku. Jaguar, ktorého vlastníkom je od roku 2008 indická skupina Tata Group, uviedol, že uskutočňuje štúdiu realizovateľnosti výstavby závodu v Nitre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona