Dopravcovia čakajú, že z autobusov odíde šestina cestujúcich

NETKY.SK • 23 Október 2014, 12:05 • 2 min
Dopravcovia čakajú, že z autobusov odíde šestina cestujúcich

TRNAVA – Po zavedení bezplatného cestovania vo vlakoch pre deti, žiakov, študentov a seniorov očakávajú autobusoví dopravcovia v Trnavskom kraji až o sedemnásť percent menej cestujúcich vo svojich autobusoch.

slovakia

left justify in out

Je to jeden z dôvodov, pre ktoré chce samosprávny kraj od polovice decembra zrušiť 196 autobusových spojov. Povedal to predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš. "Na základe predpokladaného úbytku počtu cestujúcich a našich finančných možností by bolo potrebné v našom kraji upraviť linky približne o päť percent, nakoniec hovoríme o úprave len o 1,5 percenta,“ povedal Mikuš. Kraj chce škrtnutím málo využívaných spojov ušetriť približne 300 tisíc kilometrov, čo je vo finančnom vyjadrení asi 150 – 200 tisíc eur. Trom dopravcom kraj ročne hradí za služby vo verejnom záujme viac ako desať miliónov eur, na budúci rok má zaplatiť aj zhruba päť miliónov eur neuhradených v minulosti. 

 

Obciam samosprávny kraj ponúkol možnosť podieľať sa na financovaní autobusovej dopravy, starostovia však tvrdia, že na to nemajú peniaze. Škrtanie sa najviac dotkne malých a koncových obcí, ktoré nedokážu zabezpečiť viac ako osem cestujúcich v autobusoch. Nárok na bezplatné cestovanie vo vlakoch budú mať od 17. septembra deti do 15 rokov, žiaci a študenti denného štúdia do 26 rokov a ľudia nad 62 rokov. Ministerstvo dopravy má na dotovanie bezplatného cestovania v rozpočte na budúci rok rezervovaných trinásť miliónov eur. 

 

Rušenie autobusových spojov sa nepozdáva starostom dotknutých obcí. Tí, ktorí návrh nového cestovného poriadku pripomienkovali, dostanú príležitosť predniesť svoje argumenty na stretnutí s úradníkmi z odboru dopravnej politiky Trnavského samosprávneho kraja. Mikuš pripúšťa, že určité úpravy po stretnutí môžu byť. Podľa neho to nemusí byť redukcia spojov o 1,5 percenta, ale o 1,7 alebo 1,3 percenta, rozhodnúť majú odborníci na dopravu. Trnavský samosprávny kraj momentálne uhrádza dopravné výkony za služby vo verejnom záujme trom dopravcom – Slovenskej autobusovej doprave Trnava, Slovenskej autobusovej doprave Dunajská Streda a SKAND Skalica. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies