Dopravca ARRIVA plánuje na Slovensku v roku 2017 rozvíjať aj vlakovú dopravu

NETKY.SK • 30 November 2016, 14:15 • 2 min
Dopravca ARRIVA plánuje na Slovensku v roku 2017 rozvíjať aj vlakovú dopravu

BRATISLAVA - Približne 80 miliónov cestujúcich prepravil v tomto roku súkromný dopravca ARRIVA na Slovensku. Spoločnosť v súčasnosti prevádzkuje 1350 autobusov a zamestnáva 2400 pracovníkov.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi jej generálny riaditeľ László Ivan, spoločnosť v tomto roku stabilizovala svoju pozíciu najväčšieho autobusového dopravcu. V marci vstúpila na slovenský trh vlakovej dopravy. Vlakové spojenie Trenčína s Prahou je pravidelne vypredané, preto od decembra linku posilní a rozšíri. Spoločnosť bude poskytovať cestujúcim priame vlakové spojenie na trase Nitra – Trenčín – Praha. Ďalšiu liberalizáciu železničnej dopravy na Slovensku považuje za jeden z dôležitých krokov k zlepšeniu kvality a dostupnosti verejnej dopravy.

 

V budúcom roku plánuje ARRIVA v spolupráci s mestami začať so zavádzaním prvkov inteligentnej tzv. smart dopravy na Slovensku. Prvým krokom by malo byť začlenenie bicyklovej dopravy formou zdieľania bicyklov – bike sharingu – do systému mestskej verejnej dopravy v Nitre. Spoločnosť je v budúcom roku pripravená na ďalšie rozsiahle investície na Slovensku.

 

Rozvoj infraštruktúry znamená podľa Ivana nielen obnovu ciest a vlakových tratí, ale aj pravidelnú modernizáciu autobusov, vlakových súprav, budov staníc a zastávok. "Modernizácia infraštruktúry, predovšetkým pre vlakovú dopravu, je plne v kompetencii štátu. Ide o finančne i organizačne náročné projekty, často s využitím eurofondov. Modernizácia vlakových súprav a autobusov by naopak mala byť plne financovaná nami, dopravcami. Aj preto, aby sa štátne, resp. verejné zdroje zbytočne nedrobili. Na takéto investície, a to aj vo vlakovej doprave, sme pripravení," avizoval Ivan.

 

Podľa jeho slov je integrácia dopravy predovšetkým o zladení cestovných poriadkov, štandardov kvality a zabezpečení jednotnej a integrovanej informovanosti cestujúcich, ako aj o prepojení jednotlivých druhov dopráv. Preto je potrebné vytvoriť férový rámec, v rámci ktorého budú môcť všetci poskytovatelia verejnej dopravy efektívne konkurovať individuálnej automobilovej doprave.

 

Spoločnosť ARRIVA je na Slovensku aktívna od roku 2008 a aktuálne pôsobí v Nitrianskom, Košickom, Žilinskom a Trnavskom kraji, kde zabezpečuje mestskú, prímestskú, diaľkovú, zahraničnú a komerčnú autobusovú dopravu. Tvorí ju päť dopravných spoločností, servisné spoločnosti a cestovná kancelária. ARRIVA je európskym poskytovateľom transportných služieb a je členom skupiny Deutsche Bahn. Na európskom trhu pôsobí v 14 krajinách, kde prevádzkuje autobusovú, železničnú a lodnú dopravu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies