DOPRAVA: Železničná spoločnosť Slovensko zainvestuje do rádiostaníc a čiernych skriniek 5 mil. eur

NETKY.SK • 9 Máj 2021, 16:06 • 2 min
DOPRAVA: Železničná spoločnosť Slovensko zainvestuje do rádiostaníc a čiernych skriniek 5 mil. eur

BRATISLAVA - Železničná doprava bude na Slovensku opäť o čosi bezpečnejšia. V rámci projektu v hodnote 5 miliónov eur nainštaluje do regionálnych vlakov Železničná spoločnosť Slovensko celkovo 54 rádiostaníc a 88 tzv. BlackBoxov.

slovakia

left justify in out

 Zariadenia zvýšia bezpečnosť, zlepšia komunikáciu medzi rušňovodičom a dispečingom a v prípade nehody zrýchlia jej odstránenie, vyšetrenie a znížia meškania ďalších vlakov v dôsledku nehody. Informoval o tom hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf.

 

img


„Ďalší z projektov na zvýšenie bezpečnosti v železničnej doprave z eurofondov, ktorý som podpísal, znamená pokrok v komunikačných technológiách v našich vlakoch. Je nemysliteľné, aby sa rušňovodič nemohol spojiť s dispečerom, pretože má iba mobilný telefón a akurát prechádza miestom so slabším signálom," zdôraznil minister dopravy Andrej Doležal s tým, že aj BlackBoxy, teda čierne skrinky, sú nevyhnutným štandardom. Podľa neho tak, ako už roky fungujú v letectve, musia byť základnou výbavou vo vlakoch.

V rámci projektu Zvýšenie bezpečnosti železničnej dopravy dodaním a inštaláciou rádiostaníc a BlackBoxov do železničných koľajových vozidiel budú nainštalované rádiostanice do železničných koľajových vozidiel radu 736, 812, 813, 425 a 840, ktoré umožnia komunikáciu medzi rušňovodičom a dispečerom, výpravcom, bez potreby mobilného signálu.

 

obrazok


BlackBoxy zaznamenávajú zvuk zo stanovišťa rušňovodiča a videozáznam z kamier z čelného pohľadu na trať a videozáznamu priestoru styku zberača a trolejového vedenia. Takzvané čierne skrinky uľahčia vyšetrovanie nehôd a mimoriadnych udalostí a meškanie vlakov môže byť kratšie. Zariadenia BlackBox umožnia vypracovať analýzu nehodovosti a prijatie rôznych opatrení.

Železničná spoločnosť Slovensko má zmluvou dohodnutý príspevok z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra vo výške 5 miliónov eur na financovanie projektu. Realizácia je plánovaná do novembra 2023.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona