Doprava v Nemecku sa zlepšuje, Moskvu ochromil mrznúci dážď

NETKY.SK • 27 December 2010, 09:33 • 2 min
Doprava v Nemecku sa zlepšuje, Moskvu ochromil mrznúci dážď

Doprava v Nemecku sa zlepšuje, Moskvu ochromil mrznúci dážď

slovakia

left justify in out

img

Biele Vianoce majú aj svoju tmavú stránku, pretože sneh a ľad skomplikovali prepravu tisícok cestujúcich, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.
      Od štvrtka do dnešného dňa vypadlo v Nemecku množstvo vlakov, ďalšie meškali celé hodiny. Na prvý sviatok vianočný sa však situácia zlepšila a počas dneška ešte väčšmi.
      V hlavnom meste Ruska situáciu skomplikoval mrznúci dážď, ktorý dnes spôsobil odstávku letiska Domodedovo. Tisíce Moskovčanov ostali bez elektriny. V Spojených štátoch sa na východnom pobreží pripravujú na príchod blizardu.
      Pred Štedrým večerom zastavil mrznúci dážď päť rýchlovlakov medzi Hannoverom a Berlínom. Trate na severe Nemecka blokovali vyvrátené stromy alebo snehové záveje. V sobotu v noci skolabovala železničná doprava na najväčšom nemeckom ostrove Rujana.
      Vo východnom Nemecku zostali bez prúdu stovky domácností, pretože sneh poškodil elektrické vedenie. Na mnohých miestach Nemecka zlyhala prímestská a mestská doprava.
      V Düsseldorfe, v Braunschweigu, v Magdeburgu, v meste Zwickau, v Lipsku, v Erfurte a v Halle/Saale nepremávali električky. V celej krajine boli zápchy, motoristi sa nemohli pohnúť, alebo len s námahou.
      Za tri dni zaznamenala nemecká polícia tisícky nehôd. Na najväčších nemeckých letiskách sa však situácia postupne zlepšuje každý deň.
      V hlavnom meste Ruska dnes kvôli mrznúcemu dažďu zavreli letisko Domodedovo na takmer 15 hodín. Ďalšie dve hlavné moskovské letiská - Šeremeťjevo a Vnukovo - neuzavreli, ale počítalo sa s veľkými meškaniami.
      Kvôli počasiu zostalo bez elektriny 300.000 Moskovčanov a 14 nemocníc. Mrznúci dážď padal v sobotu v noci. Cesty sa premenili na zľadovatené plochy a drôty elektrického vedenia pokryla vrstvička ľadu, čím sa stali krehkými ako sklo.
      Úrady vyzvali obyvateľov Moskvy, aby zostali doma a nevychádzali na zľadovatené ulice. Na rozdiel od zvyšku Európy nehlásilo tento týždeň kvôli poveternostným podmienkam ani jedno moskovské letisko odklady letov.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona