Doprastavu a Strabagu obmedzia prístup k štátnym zákazkám

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 10:31 • 2 min
Doprastavu a Strabagu obmedzia prístup k štátnym zákazkám

BRATISLAVA - Stavebné spoločnosti Doprastav a Strabag, ktoré sa podľa rozhodnutia Protimonopolného úradu (PMÚ) aj Najvyššieho súdu (NS) SR mali pred desiatimi rokmi podieľať na karteli v tendri na stavbu časti D1 medzi Jánovcami a Jablonovom, nebudú mať prístup k štátnym obstarávaniam.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), pričom v najbližších dňoch by mal rozhodnúť aj o ďalších účastníkoch kartelu - firmách Skanska, Inžinierske stavby, Mota-Engil a Betamont.

 

Informoval o tom v dnešnom vydaní denník SME. V utorok (8.7.) na to upozornila RTVS a potvrdil aj hovorca ÚVO Ján Mažgút. V praxi má ísť o to, že Doprastav a Strabag, prípadne ďalšie firmy, sa vymažú zo zoznamu podnikateľov, ktorý tendrový úrad vedie a ktoré sa môžu zúčastňovať verejných súťaží. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho bude zákaz platiť.

 

Štát sa rozhodol na verdikt ÚVO o zozname podnikateľov nečakať. Účastníkov kartelu v poslednom čase vyškrtal z viacerých súťaží, pripomína SME. Doprastav tak prišiel napríklad o zákazku na stavbu tunela Višňové pri Žiline, ktorý sľuboval postaviť takmer za 380 miliónov eur.

 

Denník upozorňuje, že do budúcnosti nemusí tento zákaz firmy zásadne obmedziť. Vzťahuje sa totiž len na konkrétne právne subjekty. Ich sesterské či materské spoločnosti, napríklad zo zahraničia, môžu súťažiť ďalej. Potrebné sú však referencie, ktoré sa v tendroch vždy požadujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies