Doprastav v reštrukturalizácii môže zmeniť majiteľa

NETKY.SK • 13 August 2014, 14:21 • 2 min
Doprastav v reštrukturalizácii môže zmeniť majiteľa

BRATISLAVA - Stavebná spoločnosť Doprastav je na ceste do daňového raja. Výsledkom jej reštrukturalizácie môže byť aj zmena majiteľa.

slovakia

left justify in out

Ako v najnovšom čísle informuje ekonomický týždenník TREND, najväčšiu stavebnú firmu založil jej vlastník Dušan Mráz v prospech britsko-cyperskej firmy Tempelis Limited. Z nej vlani do Doprastavu pritiekla záchranná pôžička vo výške 10 miliónov eur. "Ak Doprastav nebude platiť, kontrolu nad ním môže získať Tempelis. Pôžička z Tempelisu môže konečne dotvoriť obraz o tom, čo sa v Doprastave stalo, no najmä o tom, čo sa tam ešte iba stane," uviedol týždenník. Pripomína, že už vlani mu viaceré dobre informované zdroje potvrdili, že vplyv v Doprastave získal lobista Miroslav Výboh.

 

V prípade, že Tempelis nedostane naspäť pôžičku, na základe záložného práva môže ovládnuť celý Doprastav. "V takom prípade síce môže prísť o 10-miliónovú pôžičku, no budúce zisky Doprastavu túto stratu vykryjú. V dobrých časoch táto firma zarábala ročne výrazne viac ako spomínaných 10 miliónov. A dobré časy sa môžu vrátiť," poznamenal TREND. Doprastav už vyhral viacero lukratívnych zákaziek a ďalšie sú v hre pri budovaní infraštruktúry za stovky miliónov eur. Doprastav môže byť pri tom, rovnako ako jeho prípadný nový vlastník. 

 

Prvý krok do daňového raja Doprastav urobil, keď v marci požiadal o reštrukturalizáciu. "V rámci nej sa dostali medzi prihlásené pohľadávky aj peniaze, ktoré mali podľa jasných indícií svoj pôvod v Tempelise. Táto pohľadávka patrí medzi tzv. podriadené, ktoré sa môžu splatiť až po uspokojení ostatných veriteľov," priblížil TREND. Do tejto kategórie spadajú napríklad pohľadávky akcionárov. 

 

Mráz je vlastníkom firmy Irol, ktorá si vlani požičala 10 mil. eur pravdepodobne z Tempelisu a rovnakú sumu ďalej požičala Doprastavu. "Takže veriteľom Doprastavu je matka Irol, nie cyperský Tempelis. Keďže Doprastav nesmie zaplatiť svojej matke celú sumu pôžičky, tá nebude mať vlastné zdroje na splatenie pôžičky Tempelisu. A Tempelis o ňu môže prísť. Riziko má však dobre ošetrené," informuje TREND. 

 

Podľa Registra záložných práv mu Dušan Mráz za pôžičku ručí svojím podielom v Irole. Založené sú podľa Centrálneho depozitára cenných papierov aj akcie Doprastavu. Opäť pravdepodobne v prospech Tempelisu ako veriteľa Irolu. "Obe tieto záložné práva sú jasným signálom, že Tempelis nie je Mrázov a že v Doprastave sa už vyše roka skrýva iný investor," dodal týždenník. 

 

Tempelis má sídlo na predmestí Londýna, no všetky obchodné aktivity aj riaditeľa, ktorým je Panayiotis Loizou, má na Cypre. Vo výpise z britského obchodného registra má napísané, že pracuje so spoločnosťami, ktoré vznikli na veľmi špecifický alebo krátkodobý cieľ. "Takéto firmy sa využívajú aj na zastieranie vlastníckych pomerov," uviedol časopis s tým, že tento prívlastok sa hodí firme Irol aspoň tak ako Tempelisu. D. Mráz má dve možnosti. Kontrolu nad Doprastavom si môže udržať, ak zoženie peniaze na splatenie pôžičky od Tempelisu, alebo zopakuje rozhodnutie svojho dlhoročného partnera Ivana Šestáka, ktorý z Doprastavu vlani odišiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies