Doprastav ubezpečuje, že zvládne diaľničné stavby

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 13:23 • 2 min
Doprastav ubezpečuje, že zvládne diaľničné stavby

BRATISLAVA - Stavebná spoločnosť Doprastav, a. s. tvrdí, že počas reštrukturalizácie dokáže vykonávať vlastné práce na realizovaných a rozbiehajúcich sa diaľničných stavbách v SR.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť je zároveň pripravená plniť si svoje záväzky voči subdodávateľom. "Doprastav má aktuálne približne 1 100 zamestnancov. Na nové diaľničné úseky, ktoré staviame alebo začneme stavať, budeme prijímať zamestnancov podľa potreby," informoval agentúru SITA hovorca Doprastavu Michal Krajčír.

 

Doprastav požiadal Okresný súd Bratislava I. o súhlas s reštrukturalizáciou z dôvodu vysokých záväzkov a nezaplatených faktúr za investorom objednané práce na výstavbe poľských ciest, pre ktoré sa už firma obrátila aj na príslušný súd. Presnú výšku škody dosahujúcej niekoľko desiatok miliónov eur určia znalci. Neoficiálne ide o sumu okolo 40 mil. eur. 

 

Spoločnosť má Protimonopolnému úradu SR (PMÚ) zaplatiť pokutu 6,57 mil. eur. Je totiž jednou zo šiestich stavebných firiem, ktoré podľa rozhodnutia PMÚ z roku 2006 uzavreli kartelovú dohodu v tendri na stavbu časti diaľnice D1 Mengusovce - Jánovce. "Budeme postupovať v zmysle zákona," odpovedal Krajčír na otázku, či Doprastav pokutu uhradí. 

 

Rozsudok Najvyššieho súdu SR, ktorý koncom minulého roka potvrdil rozhodnutie PMÚ o pokute stavebným spoločnostiam za takmer 45 mil. eur pre kartelovú dohodu, je právoplatný od 20. marca. Odvtedy začala plynúť tridsaťdňová lehota na zaplatenie pokuty. Portugalská spoločnosť Mota - Engil má zaplatiť pokutu 13,88 mil. eur, Strabag, a. s. Praha 12,21 mil. eur, Skanska DS, a. s. Brno 8,98 mil. eur, Inžinierske stavby, a. s. Košice 3,02 mil. eur a Betamont, s. r. o. Zvolen 131,15 tis. eur. 

 

Doprastav sa spolu s inými spoločnosťami zúčastňuje na stavbe viacerých diaľničných úsekov, napríklad D1 Fričovce - Svinia (plán dokončenia v roku 2015), R2 Pstruša - Kriváň (2015), D3 Svrčinovec - Skalité (2016) a D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka (2018).

 

Doprastav ešte nezverejnil hospodársky výsledok za minulý rok. "Komplexné čísla budú známe potom, ako budeme mať hotovú účtovnú závierku za rok 2013," uviedol Krajčír. Takmer úplným majiteľom spoločnosti je jej prezident a člen predstavenstva Dušan Mráz, ktorý vlastní 99,9 % akcií. "Zostávajúci podiel vlastní množstvo drobných akcionárov z obdobia kupónovej privatizácie," priblížil hovorca spoločnosti. 

 

Spoločnosť Doprastav, a. s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od 27. decembra 1993, eviduje základné imanie 34,282 mil. eur. Zaoberá sa výstavbou ciest a diaľnic, mostov, vodohospodárskych diel a ekologických stavieb, ostatných diel inžinierskeho staviteľstva či pozemným staviteľstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona