Doprastav požiadal o reštrukturalizáciu

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 19:31 • 2 min
Doprastav požiadal o reštrukturalizáciu

BRATISLAVA - Stavebná firma Doprastav po trojročnom trápení nielen na domácom, ale aj na poľskom trhu, požiadala o reštrukturalizáciu.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom internetový portál etrend.sk. 
     

"Návrh na povolenie reštrukturalizácie bol na Okresný súd Bratislava I podaný dňa 24. marca 2014," potvrdil pre portál hovorca súdu Pavol Adamčiak. Dodal, že zákonná lehota na rozhodnutie o začatí reštrukturalizačného konania je 15 dní. 
     

Firma sa chce takto zbaviť časti záväzkov, čo by jej umožnilo pokračovať v činnosti. Celkové záväzky firmy ku koncu roka 2012 boli 233,6 milióna eur. Medzi najväčšími veriteľmi boli ešte vlani Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, VÚB, UniCredit, ČSOB a ING. Veľa peňazí v Doprastave majú zrejme aj dodávateľské a partnerské stavebné firmy. 
     

V poslednom roku vyhrala firma viaceré veľké verejné súťaže. S partnerskými firmami stavia diaľnicu D3 na Kysuciach, južný obchvat Žiliny na diaľnici D1 a rýchlostnú cestu R2 za Zvolenom. Tieto kontrakty mali Doprastav postaviť na nohy. 
     

Oproti zákazkám, ktoré firmy vyhrávali v predchádzajúcich rokoch, sú lukratívnejšie. Firmy totiž upustili od cenovej vojny. Víťazné ponuky v tendroch už nie sú také podstrelené oproti cenovým odhadom, ako to bolo v rokoch 2011 a 2012. 
     

Získaním lepších zákaziek vyriešil Doprastav jeden zo svojich dvoch veľkých problémov, ktorým bol nedostatok práce. Nevyriešil však druhý problém, ktorým bola nevydarená expanzia na poľský trh. Oba firmu dlho držali v červených číslach. 
     

V roku 2011 dosiahla firma stratu 16 miliónov eur, v roku 2012 ďalších 48 miliónov eur. Čísla za rok 2013 ešte nie sú známe, ale vzhľadom na pretrvávajúce problémy a nedostatok práce to bola pravdepodobne tiež strata, uzatvára portál. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies