Doprajte si pohár vína, prospeje vám

NETKY.SK • 14 September 2017, 09:38 • 2 min
Doprajte si pohár vína, prospeje vám

BRATISLAVA - Každý, kto má rád a vie oceniť dobré víno nehľadá dôvod prečo si ho dopriať. Viete však aké výhody so sebou prináša pitie tohoto tradičného nápoja? Možno vás presvedčíme a k večeri si nalejete pohár chutného vína. Ale ako pri všetkom platí, menej je niekedy viac, preto zostaňte iba pri jednom pohári.

slovakia

left justify in out

Podľa výskumov má víno dobrý vplyv na pamäť. Samozrejme v malom množstve. Vo veľkom to môže mať opačný efekt. Flavonoidy obsiahnuté vo víne pomáhajú chrániť bunky, ktoré podporujú zdravie krvných ciev a to má potom vplyv aj na lepší prívod toku krvi do mozgu. Tým sa znižuje pravdepodobnosť rozpadu buniek.

 

Konzumácia malého množstva vína, čo je jeden alebo dva poháriky denne, môže znižovať riziko vzniku osteoporózy, teda rednutie kostí, ktoré postihuje najmä ženy. Podľa štúdie, ktorá vyšla v lekárskom magazíne mali ženy konzumujúce dva deci vína denne väčšiu hustotu kostí než tie, ktoré nepili vôbec, alebo to naopak s alkoholm preháňali. Kostná hustota bola v týchto prípadoch vyššia o 12 až 16 percent oproti abstinentkám.

 

Veľa ľudí siaha po víne pre to, že si chce zlepšiť náladu. Nie je to rozhodne znak alkoholizmu, ale pohár vína pomôže uvoľniť v mozgu serotonín. Robí to z nás milších a príjemnejších ľudí, ktorí dokážu komunikovať na lepšej rovine a zbavia sa zábran. Toto všetko a omnoho viac sú dôvody, prečo pribaliť na navštevu fľašu vína. Serotonín sa po napití uvoľnuje oveľa jednoduchšie u starších ľudí a navyše im pomáha zlepšovať ich fyzické a mentálne schopnosti.

 

obrazok

 

Často sa tiež hovorí o tom, že pitie vína pomáha v boji proti rakovine, ale je to nezmysel. Alkohol má opačné účinky, jeho nadmerná konzumácia je spojená s rôznymi druhmi karcinómov, napríklad hrubého čreva, pečene a aj pŕs. Rovnako tak niektorí lekári presadzujú pohár vína denne ako preventívny liek proti ochoreniu srdca a ciev. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie to môže byť prospešné iba u straších ľudí, ktorí si dajú pohár vína iba občas. Nezabúdajte, že účinná prevencia proti srdcovo-cievnym ochoreniam je dostatočne známa: pravidelná fyzická aktivita a zdravá strava.

 

Oveľa lepšie je dať si pohár vína s partnerom a urobiť si pekný večer. Na to nepotrebujete žiadne výskumy, aby ste vedeli, že je príjemné občas si večer sadnúť, otvoriť fľašu vína a porozprávať sa, aký bol deň v práci, čo je nové, prípadne pri tom plánovať ďalšie spoločné zážitky. Nejeden kardiológ tvrdí, že by partneri mali spoločne vypiť "sedmičku" vína denne.

 

Víno je tiež lepšia voľba, keď sa znažíte zbaviť nadbytočných kilogramov. Ale musíte tiež myslieť na množstvo, ktoré vypijete. Najlepšie je v takomto prípade biele suché víno.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies