Dopovať v Soči bude najťažšie v histórii, tvrdí Bach

NETKY.SK • 21 November 2013, 11:08 • 2 min
Dopovať v Soči bude najťažšie v histórii, tvrdí Bach

SOUL - Najhustejšiu sieť antidopingového programu sľubuje pred zimnými olympijskými hrami v Soči nový líder hnutia Thomas Bach.

slovakia

left justify in out

Dovolil si to tvrdiť napriek pochybnostiam o stave laboratória v Moskve. Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) zopakoval známu skutočnosť o 57-percentnom náraste počtu testov pred začiatkom súťaží v porovnaní s Vancouverom 2010. "Môžeme jednoznačne povedať, že vzhľadom na kvantitu aj kvalitu kontrol budeme svedkami najprísnejšieho antidopingového programu v histórii olympijských hier. Testy budú oveľa cielenejšie, zvýši sa ich počet pred súťažami, teda v čase, keď býva najviac pozitívnych nálezov," povedal Bach na návšteve v Kórejskej republike, ktorej súčasťou je aj inšpekcia dejiska ZOH 2018 - Pjongčangu. "S prácou, ktorú odviedol organizačný výbor, sme spokojní. Progres nás utvrdzuje v presvedčení, že to budú úspešné zimné olympijské hry," hodnotil Bach. 

Svetová antidopingová agentúra (WADA) v nedeľu dočasne podmienečne pozastavila akreditáciu moskovskému laboratóriu, v ktorom sa majú testovať aj vzorky zo ZOH v Soči. Rusi musia do 1. decembra demonštrovať, že pripravujú kvalitný manažérsky plán na zvýšenie dôveryhodnosti práce laboratória. Postupné kroky musia vykonať do 1. apríla 2014, inak im hrozí minimálne polročné pozastavenie akreditácie. 

Na účastníkov ZOH 2014 čaká 1269 predsúťažných testov, teda o 400 viac ako pred štyrmi rokmi vo Vancouveri, celkový počet kontrol stúpne o 300 na 2453. "V boji proti dopingu musíme byť chytrejší a tvrdší ako na predchádzajúcich zimných olympijských hrách," vyhlásil Bach na minulotýždňovej Svetovej konferencii o dopingu v športe v Johannesburgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies