Doplňovacích volieb kandidáta na sudcu ESĽP sa zúčastní Ján Mazák

NETKY.SK • 29 December 2014, 16:27 • 2 min
Doplňovacích volieb kandidáta na sudcu ESĽP sa zúčastní Ján Mazák

BRATISLAVA - O doplňovacie voľby kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) nie je krátko pred vypršaním lehoty na prihlasovanie dostatočný záujem. Súdna rada k dnešnému dňu eviduje jediného záujemcu.

slovakia

left justify in out

Ako TASR potvrdila kancelária rady, prihlásený je zatiaľ ústavný sudca Ján Mazák. Jeho kandidatúru predložila predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, podpredseda rady Ján Vanko a člen rady Milan Ďurica.
     

Návrhy kandidátov možno predkladať do 2. januára 2015. Aby sa doplňovacia voľby mohla uskutočniť, sú potrební najmenej dvaja uchádzači.
     

Doplňovacia voľba je potrebná, pretože 1. decembra rada nezvolila dostatočný počet kandidátov. V hlasovaní uspel iba košický sudca Ladislav Duditš a bývalá právnička ESĽP Zuzana Dlugošová.
     

Zoznam kandidátov za našu krajinu, z ktorých si budú vyberať členovia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE), treba doplniť ešte o jedno meno. Slovensko malo zoznam predložiť do Štrasburgu do 5. januára. Termín nestihne.
     

Slovenskej republike sa nedarí obsadiť miesto na štrasburskom súde. Zástupcovi SR Jánovi Šikutovi uplynulo funkčné obdobie 31. októbra 2013, odvtedy nadsluhuje. PZ RE odmietlo dva zoznamy kandidátov, preto SR musí predložiť tretí.
     

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (Smer-SD) začiatkom decembra uviedol, že chce mať svojho kandidáta aj v doplňovacej voľbe. Nevedel však, či sa mu ho podarí zabezpečiť pre krátkosť času, ktorý je reálne k dispozícii.
     

Ján Mazák v minulosti viedol Ústavný súd SR, neskôr zastával post generálneho advokáta Súdneho dvora Európskej únie. V súčasnosti je poradcom prezidenta SR Andreja Kisku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona