Doplnkové dôchodkové sporenie už nemá byť daňovo zvýhodnené

NETKY.SK • 22 September 2010, 11:08 • 2 min
Doplnkové dôchodkové sporenie už nemá byť daňovo zvýhodnené

Doplnkové dôchodkové sporenie už nemá byť daňovo zvýhodnené

slovakia

left justify in out

Od budúceho roka by sa mali zrušiť viaceré výnimky a oslobodenia pri výpočte dane z príjmov. O daňové zvýhodnenie má prísť napríklad doplnkové dôchodkové sporenie, životné poistenie a účelové sporenie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorú dnes s pripomienkami schválil vládny kabinet.
      Vláda súhlasila aj so zjednotením paušálnych výdavkov pre živnostníkov na 40 % namiesto doterajších troch úrovní 25 %, 40 % a 60 %. Zdravotnícki pracovníci si zase po novom nebudú môcť znížiť základ dane o náklady na špecializované vzdelávanie.
      Novela tiež nahrádza daňové oslobodenie príjmov z prenájmu a rôznych príležitostných činností do päťnásobku životného minima, čo v súčasnosti predstavuje 926 eur, pevne stanovenou sumou vo výške 500 eur. Uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a na manželku či manžela sa obmedzí len na tzv. aktívne príjmy, teda príjmy zo závislej činnosti, podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti.
      Navrhované zmeny sú súčasťou pripraveného balíka na ozdravenie verejných financií, ktorých deficit má tento rok dosiahnuť takmer 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ministerstvo financií od nich očakáva zvýšenie daňových príjmov rozpočtu v roku 2011 o 78,9 milióna eur, v roku 2012 o 142,6 milióna eur a v roku 2013 o 157,6 milióna eur. Celkovo sa má deficit v budúcom roku znížiť o 1,7 miliardy eur, z toho opatrenia na zvýšenie príjmov majú priniesť 770 miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies