Doping sa týka aj kenských maratóncov, mali si kupovať beztrestnosť

NETKY.SK • 16 November 2015, 10:08 • 2 min
Doping sa týka aj kenských maratóncov, mali si kupovať beztrestnosť

NAIROBI - Krytie dopingu za úplatok nie je ruská špecialita, podľa svedectva istého trénera sa tento jav rozšíril aj v ďalšej atletickej veľmoci Keni. Paul Simbolei pre agentúru AP uviedol, že zhovievavosť pri trestaní si kupovali traja kenskí maratónci. Ich mená nezverejnil.

slovakia

left justify in out

Simbolei pracuje v slávnom vytrvaleckom tréningovom stredisku Iten, ktoré profituje z polohy vo výške 2400 m nad hladinou mora. Bežcov, ktorí podplácali úradníkov národnej federácie, odmietol menovať, ale vraj o tom informoval políciu a už zaregistroval aj vyhrážky na svoju adresu. "Povedal som polícii všetko, čo viem. O tom, ako funkcionári kontaktujú atlétov alebo ich trénerov a žiadajú od nich peniaze štýlom: ´Viete, váš zverenec užíva zakázané látky.´ Pýtajú si podiel na víťazných prémiách, inak vraj zverejnia podvod," povedal tréner s vedomím, že v stávke nemusí byť len jeho kariéra. Jeden z policajtov ho už varoval, aby s informáciami narábal opatrne. "Ďalší mi povedal, že je to mimoriadne závažná záležitosť, ktorá môže ľudí pripraviť o lukratívne pracovné miesta. Bez obalu dodal, že mi ide o život, keď vyhlasujem takéto veci. Ubezpečil som ho, že všetko je pravda."


O tom, že v Keni nie je všetko v poriadku, svedčia aj obvinenia voči členovi Rady IAAF a viceprezidentovi Kenskej atletickej federácie (AK) Davidovi Okeyovi. Okeyo spoločne s prezidentom AK Isaiahom Kiplagatom a pokladníkom organizácie Josephom Kinyuaom čelia v rodnej krajine vyšetrovaniu zo sprenevery sponzorského daru od odevnej spoločnosti Nike vo výške 700-tisíc amerických dolárov (USD). Okeyo bol jedným z 22 funkcionárov, ktorí v piatok hlasovali za dočasnú suspendáciu Ruska z medzinárodných podujatí v súvislosti s kamuflovaním dopingu. Kiplagat je bývalým členom Rady IAAF a v auguste kandidoval na post hlavy riadiaceho orgánu svetovej atletiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona