Donecký líder sľúbil prepustenie vojakov pri Debeľceve

NETKY.SK • 2 Február 2015, 19:36 • 2 min
Donecký líder sľúbil prepustenie vojakov pri Debeľceve

DONECK - Ukrajinské vládne sily, obkľúčené neďaleko mesta Debaľceve na východe štátu bojovníkmi za nezávislosť, budú prepustené na slobodu, ak sa vzdajú z vlastnej vôle, vyhlásil dnes líder tamojších separatistov Olexandr Zacharčenko, ktorého citoval server RIA Novosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Ak sa dobrovoľne vzdajú, sľubujem, že ich necháme odísť. Sú to naši rodáci, Slovania ako my. Ich velitelia ich opustili," povedal líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Zacharčenko na brífingu v tamojšej metropole Doneck.
     

Podľa rozličných zdrojov je pri Debaľceve obkľúčených zhruba 8000 vojakov ukrajinskej armády, keďže separatistické milície odrezali jedinú cestu spájajúcu danú oblasť s územím pod správou Kyjeva. Za uplynulé tri dni zomrelo v okolí mesta päť ukrajinských vojakov a 15 civilistov, 29 vojakov utrpelo zranenia.
     

Zacharčenko zároveň ohlásil všeobecnú mobilizáciu, v rámci ktorej chce DĽR povolať do zbrane 100.000 ľudí. Mobilizácia sa má uskutočniť o desať dní, jej spôsob však líder nešpecifikoval.
     

Za uplynulých niekoľko týždňov sa boje na východe Ukrajiny vystupňovali. Nádeje na zmiernenie situácie v oblasti sa rozplynuli v sobotu po tom, čo zlyhali mierové rokovania v Minsku.
     

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril "extrémne znepokojenie" nad situáciou na juhovýchode Ukrajiny a vyzval súperiace strany, aby ukončili boje, oznámil kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies