Doneckí separatisti vypísali voľby na iný termín než vláda v Kyjeve

NETKY.SK • 17 September 2015, 09:32 • 2 min
Doneckí separatisti vypísali voľby na iný termín než vláda v Kyjeve

KYJEV - Vodca proruských separatistov vo východoukrajinskej Doneckej oblasti vypísal dnes komunálne voľby na 18. októbra. Na väčšine územia Ukrajiny by sa pritom voľby mali konať až o týždeň neskôr, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dekrét o vypísaní komunálnych volieb na 18. októbra podpísal dnes líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko tento krok odsúdil ako nezodpovedné a nebezpečné rozhodnutie, ktoré môže podľa neho ohroziť platnú dohodu o prímerí na východe krajiny.

 

Na základe februárovej minskej dohody o prímerí sa mali komunálne voľby v dvojici východoukrajinských separatistických regiónoch konať zároveň s voľbami, ktoré prebehnú na väčšine územia Ukrajiny 25. októbra.

 

Povstalci v Doneckej a Luhanskej oblasti však vopred avizovali, že usporiadajú vlastné voľby v inom termíne. Takzvaná Luhanská ľudová republika (LĽR) chce uskutočniť hlasovanie až 2. novembra.

 

"Vodcovia takzvanej DĽR a LĽR oznámili svoje rozhodnutia, prijaté v koordinácii s Ruskou federáciou, o konaní nezákonných volieb, ktoré sú v rozpore s minskými dohodami," vyhlásil Porošenko na stretnutí so zahraničnými veľvyslancami.

 

Komunálne voľby pripravované vládou v Kyjeve sa z bezpečnostných dôvodov nebudú konať na územiach kontrolovaných separatistami ani v niektorých ďalších priľahlých oblastiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies