Donecká ľudová republika oslavuje prvé výročie referenda o svojej nezávislosti

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 12:41 • 2 min
Donecká ľudová republika oslavuje prvé výročie referenda o svojej nezávislosti

KYJEV - Samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR) si dnes slávnostným pochodom občanov pripomenula prvé výročie referenda o svojej nezávislosti od Ukrajiny. Čelo sprievodu tvorili motorkári, informovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Kým ruské agentúry a médiá DĽR píšu o slávnostnej a radostnej atmosfére osláv prvého výročia referenda, agentúra Ukrinform tvrdí, že ľudí nútili, aby sa na nich zúčastnili.

 

Miestny novinár Alexej Macuka pre Ukrinform uviedol, že úrady sa tak snažia "prinútiť ľudí, aby si zvykli" a stotožnili sa s DĽR. Ľudia z úradov a rozpočtových organizácií majú podľa neho účasť na oslavách povinnú.

 

Susedná Luhanská ľudová republika (LĽR) si výročie svojej nezávislosti pripomenie 12. mája, ktorý je vyhlásený za štátny sviatok.

 

Referendá v oboch oblastiach sú dôsledkom série udalostí, ktoré sa začali na jeseň 2013, keď vtedajší prezident Viktor Janukovyč a jeho vláda odmietli podpísať asociačnú zmluvu s EÚ a namiesto toho nadviazali tesnejšie ekonomické vzťahy s Ruskom, čo na Ukrajine vyvolalo masové protesty, ktoré v vlani vo februári viedli k Janukovyčovmu zosadeniu a zmene vlády.

 

Tento vývoj však vyvolal nespokojnosť na Kryme a v juhozápadnej časti Ukrajiny, kde žije väčšinou po rusky hovoriace obyvateľstvo, a viedol k referendám o ich nezávislosti. Krymská republika a mesto Sevastopol ich absolvovali vlani v marci a stali sa subjektmi Ruskej federácie. V Doneckej a Luhanskej oblasti sa referendá konali vlani v máji. Obe oblasti sa vyhlásili za nezávislé "ľudové republiky". Ani Kyjev, ani západné štáty však tieto referendá a ich výsledky nepovažujú za legitímne.

 

Situácia na východe Ukrajiny je naďalej napätá: obe strany sa aj dnes navzájom obvinili z porušenia prímeria. Proruskí separatisti tvrdia, že ukrajinské vládne sily za posledných 24 hodín 37-krát narušili dohodu o prímerí

ostreľovaním pozícií protivládnych povstalcov, ako aj civilistami obývaných obcí a miest na území oboch nových republík, pričom nasadili aj ťažké zbrane, ktoré už mali byť z demarkačnej čiary stiahnuté.

 

Z porušenia prímeria však svojho protivníka obvinilo aj velenie vládnych síl. Podľa nich proruskí separatisti použili raketové systémy Grad a protitankové riadené strely, granátomety, mínomety a ručné strelné zbrane.

 

Ako informovala agentúra RIA Novosti, zranenia utrpelo päť vládnych vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies