Situácia na Ukrajine: Stále sa bojuje, armáda opäť zasahovala proti separatistom!

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 16:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Stále sa bojuje, armáda opäť zasahovala proti separatistom!

DONECK - Konflikt na Ukrajine stále pokračuje. Donecká ľudová republika začala budovať vlastnú armádu. Ukrajinská armáda opäť zasahuje na východe krajiny. Situáciu stále monitorujeme.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:16 -  Porošenko by vyhral už v prvom kole, vyplýva z prieskumu

"Čokoládový kráľ" Petro Porošenko pravdepodobne zvíťazí už v prvom kole ukrajinských prezidentských volieb vypísaných na 25. mája. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu verejnej mienky z dielne Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KMIS). Porošenko, ktorý podľa agentúry Reuters podporil "proeurópske povstanie", by mohol získať 54,7 percenta hlasov - teda absolútnu väčšinu, ukázal prieskum. Bývalá premiérka Julija Tymošenková by získala 9,6 percenta hlasov. Ešte v apríli jej prieskum prisudzoval 14 percent.  Prieskum sa konal medzi 29. aprílom a 11. májom na vzorke 2022 obyvateľov. Dočasná vláda v Kyjeve dúfa, že voľby prinesú politickú stabilitu po piatich mesiacoch politických otrasov, počas ktorých došlo k pripojeniu Krymu k Rusku a začala sa rebélia proruských separatistov na východe Ukrajiny.

 

17:59 - Doneckí separatisti pohrozili útokom

Jeden z veliteľov doneckých separatistov pohrozil útokom na kontrolné stanovištia ukrajinských vojakov, ak sa ešte dnes nestiahnu. Videozáznam s hrozbou sa objavil na Facebooku, informovala agentúra Reuters. Sergej Zdriľuk vyhlásil, že jeho jednotky sú už na svojich miestach. "Som pripravený sám preliať prvú krv... Ak svoju techniku nestiahnu 20-30 kilometrov od Donecka, všetky kontrolné stanovištia budú zničené. Máme ťažké zbrane," varoval v 30-minútovom videozázname. Koniec ultimáta stanovil na 21.00 h miestneho času (20.00 h SELČ).
      

Zdriľuk sa predstavil ako zástupca Igora Strelkova, ktorého vymenovali za veliteľa separatistických síl po nedeľňajšom referende o nezávislosti samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Zdriľuka aj Strelkova označuje vláda v Kyjeve za "teroristov". Zdriľuk sa zmienil aj o napätí medzi konkurenčnými skupinami rebelov. Sťažoval sa na aktivity istého "kučeravého muža", ktorého identifikoval ako bývalého príslušníka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Tento muž, ktorý vystupuje pod prezývkami "Kúzelník" a "Vtipkár" má podľa Zdriľuka k dispozícii 30-člennú skupinu. Taktiež povedal, že Strelkov, ktorého Kyjev označil za dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU, má k dispozícii desaťtisíc bojovníkov a 1000 obrnených vozidiel. Podľa agentúry Reuters však nie je možné tieto počty overiť.
 

17:35 - Putin poslal EÚ ďalší list, hrozí zastavením plynu od júna

Ruský prezident Vladimir Putin informoval viaceré členské štáty Európskej únie, že ak Ukrajina nebude platiť za dodávaný plyn z Ruska, hrozí jeho zastavenie do európskeho priestoru od 1. júna 2014. Informoval o tom vo štvrtok Kremeľ. Korešpondencia je druhou svojho druhu po aprílovom liste Putina určeného 18 lídrom EÚ. Vtedy žiadal trojstranné rokovania o plyne, ktoré však podľa neho zlyhali, keďže dlhy Ukrajiny voči ruskej spoločnosti Gazprom vzrástol z 2,2 miliardy dolárov na 3,5 miliardy a to napriek skutočnosti, že Ukrajina dostala prvú časť úveru od MMF. Ukrajinská vláda však deklarovala pripravenosť zaplatiť Rusku štyri miliardy dolárov do konca mája.

 

16:26 - Fico: Najaktuálnejšou hrozbou je pozastavenie dodávok ruského plynu

O možnom pozastavení dodávok ruského plynu cez Ukrajinu na Slovensko dnes informoval premiér Robert Fico generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena. "Viaceré členské štáty EÚ vrátane Slovenska boli informované prezidentom Vladimirom Putinom, že od 1. júna, pokiaľ nebude Ukrajina platiť za plyn, nebude dodávaný do európskeho priestoru," vyhlásil po dnešnom rokovaní Fico. Moskva v pondelok (12.5.) zopakovala, že zastaví dodávky plynu Ukrajine, ak Kyjev dopredu nezaplatí za júnové dodávky. Putin zároveň varoval európskych zákazníkov, že dodávky plynu do Európy môžu byť prerušené.
      

O tejto situácii na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC, ktorá sa koná v Bratislave, diskutovali premiéri Vyšehradskej štvorky. Fico potvrdil existujúci súlad medzi krajinami V4, pokiaľ ide o nevyhnutnosť pre tento prípad pripraviť osobitný krízový mechanizmus. Predseda českej vlády Bohuslav Sobotka deklaroval pripravenosť svojej krajiny podieľať sa expertne na vypracovaní spoločného solidárneho plánu krajín V4. Fico okrem toho ubezpečil Rasmussena o plnení záväzkov a povinností Slovenska ako člena aliancie. Slovensko vynakladá na obranu iba okolo jedného percenta HDP, pričom by malo dve percentá. "Urobili sme významné opatrenia, pokiaľ ide o armádu a sme pripravení urobiť významné opatrenia aj pokiaľ ide o štruktúru tohto rozpočtu," avizoval s tým, že kým v súčasnosti ide na modernizáciu okolo osem-deväť percent, na budúci rok by to malo byť 18 až 19 percent z rozpočtu.
      

"Rozumiem ambícii NATO, aby členské štáty, ktoré neplnia tento záväzok, urýchlili tempo približovania sa k nemu, na druhej strane som informoval, že Slovensko je krajina, kde sme si prešli mimoriadne náročnou konsolidáciou verejných financií, kde je sociálna situácia úplne iná ako v iných štátoch a kde otázka zvyšovania rozpočtu na armádu je mimoriadne citlivá," konštatoval.
      

Rasmussen zdôraznil, že kríza na Ukrajine poukázala na fakt, že na obrane stále záleží. O zvyšovaní rozpočtu na obranu sa preto bude hovoriť aj na septembrovom summite aliancie, ktorý sa uskutoční v južnom Walese. Upozornil, že táto otázka síce niečo stojí, ale riešenie nebezpečnej situácie stojí ešte viac. "Severoatlantická aliancia je založená na princípe jeden za všetkých, všetci za jedného. Na jednej strane si všetci užívajú ochranu NATO, na druhej strane musia všetci prispievať svojimi záväzkami," podčiarkol.

 

Sprava: Predseda vlády SR Robert Fico a generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen na TB po spoločnom rokovaní, pri príležitosti účasti generálneho tajomníka NATO na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2014

 

img

 

 

16:23 - Ruský prezident Putin vyzval Európu, aby urobila viac na pomoc Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval predstaviteľov Európskej únie na aktívnejšiu pomoc Ukrajine s cieľom umožniť jej vymaniť sa zo súčasnej hospodárskej krízy. Zároveň dodal, že čo sa týka ukrajinského dlhu, Moskva je pripravená o tom s Európou rokovať. Informovala o tom agentúra Reuters. "Ruská federácia je stále otvorená konzultáciám a spolupráci s európskymi krajinami s cieľom stabilizovať situáciu," uviedol Putin v deklarácii určenej európskym politikom. Dúfa však, že Európska komisia sa vo väčšej miere zapojí do dialógu, ktorého cieľom je nájdenie riešení na stabilizáciu ukrajinskej ekonomiky. Podľa Putina ruská plynárenská spoločnosť Gazprom bola prinútená žiadať od Ukrajiny od júna platby za plyn vopred. Dôvodom je fakt, že dlh Kyjeva za dodávky ruského plynu dosiahol 3,5 miliardy USD (2,56 miliardy eur).

 

16:16 - Ak Rusko zmarí ukrajinské voľby, čakajú ho ďalšie sankcie zo strany USA a EÚ

Spojené štáty a ich európski spojenci dospeli dnes k všeobecnej zhode, že ak sa Kremeľ pokúsi zmariť prezidentské voľby na Ukrajine naplánované na 25. mája, malo by Rusko čeliť sektorovým sankciám. Uviedol to dnes vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorého citovala agentúra Reuters. Na dnešnom stretnutí v Londýne oboznámil šéf americkej diplomacie John Kerry ministrov zahraničných vecí Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska s americkou filozofiou ohľadom sankcií, ktoré by zasiahli najväčšie sektory ruského hospodárstva, vrátane ťažobného a plynárenského priemyslu. "Všetci ministri na čele s ministrom zahraničných vecí Kerrym zdôraznili, že slobodné a spravodlivé voľby na celej Ukrajine vrátane východu, sú absolútnou nevyhnutnosťou," povedal novinárom v Londýne predstaviteľ americkej diplomacie, ktorý si neželal byť menovaný. "Zavládla všeobecná zhoda, že ak dôjde k zmareniu volieb a bude za tým Moskva, budeme musieť pristúpiť k sektorovým sankciám," uviedol predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí. Dodal, že nikto z prítomných nebol proti.

 

16:12 - Prezident odhadol stratu Krymu na sto miliárd dolárov

 Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v stredu odhadol, že strata zo sporného pričlenenia polostrova Krym k Rusku vyšla Ukrajinu na 100 miliárd dolárov. Podľa jeho stredajších vyjadrení zverejnených francúzskou tlačovou agentúrou AFP sa navyše "ruská agresia neskončila a rozšírila sa na východ krajiny", kde vládne sily bojujú proti proruským povstalcom. Tí odmietajú akceptovať novú vládu v Kyjeve, ktorá sa k moci dostala po zvrhnutí vlády a vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča. Straty sú podľa vlády spôsobené najmä nedostupnosťou ku krymským čiernomorským prístavom, infraštruktúre a zdrojom ropy a plynu.

 

14:27 - Ruský veľvyslanec pri OBSE: Kyjev ovplyvňuje stanoviská organizácie

Ruský veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) povedal, že vyhlásenia medzinárodnej organizácie k Ukrajine sú ovplyvňované vládou v Kyjeve. Oznámila to dnes ruská agentúra ITAR-TASS. "Správy misie (pozorovateľov OBSE k Ukrajine) sú sterilizované pod nátlakom zo strany kyjevských orgánov," citovala dnes ruského veľvyslanca Andreja Kelina agentúra. Podľa ITAR-TASS to povedal vo Viedni, podrobnosti však neuviedla. Kelin zdôraznil, že šance na začatie národného dialógu na Ukrajine o ukončení krízy v krajine sú slabé, ak Kyjev bude pokračovať vo vojenských operáciách proti proruským separatistom na východe krajiny.

 

13:20 - Fico: Som veľmi skeptický, pokiaľ ide o tretiu úroveň sankcií voči Rusku

Slovenský premiér Robert Fico je veľmi skeptický voči zavedeniu tretej úrovne sankcií zo strany Európskej únie voči Rusku. Únia už má zavedené dve fázy, plánovaná tretia je ekonomická. Fico svoju skepsu vysvetlil stanoviskami niektorých členských štátov EÚ k tejto otázke. "Cítim obrovský odpor a tieto sankcie by mimoriadnym spôsobom poškodili nielen európsku ekonomiku, ale predovšetkým ekonomiku krajín, ktoré bezprostredne susedia s Ukrajinou," zdôraznil v dnešnej diskusii počas druhého dňa medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2014 v Bratislave. Za obrovskú chybu považuje, ak v situácii, keď neexistuje dohoda medzi členskými štátmi, by sa zvolalo zasadnutie európskych lídrov, pretože by to podľa neho skončilo fiaskom. Deklaroval, že pokiaľ ide o Ukrajinu, tak Slovensko sa bude správať ako solidárny a zodpovedný hráč. Je však zvedavý, ako sa k tejto téme postavia niektoré veľké krajiny únie. 

 

"My sa bavíme o solidarite a Francúzi predávajú Rusku vojnové lode; hovoríme o tom, ako treba pomôcť Ukrajine v energetickej bezpečnosti, a v ten deň, keď sme v Európskej rade prijímali zásadné stanoviská, Gazprom podpísal s nemeckou, francúzskou a talianskou spoločnosťou zmluvu o Southstreame," upozornil. Francúzsko sa aj napriek kríze na Ukrajine a zavádzaniu sankcií voči Moskve zo strany EÚ rozhodlo splniť svoj kontrakt s Ruskom a dodať mu dve vojnové lode typu Mistral. Ide o kontrakt v hodnote 1,2 miliardy eur - ten by však podľa Paríža nemal byť súčasťou balíka sankcií EÚ voči Rusku za jeho politiku voči Ukrajine. "Niekedy to vyzerá tak, že veľa hovoríme, ale skutočné veci idú mimo základného prúdu, ktorý sa snažíme spoločne prezentovať. Slovensko očakáva na budúci rok hospodársky rast na úrovni 3,1 percenta; ak by sa prijali najťažšie sankcie, tak hospodársky rast Slovenska klesne na jedno percento," zdôraznil Fico s tým, že chce vidieť solidaritu všade v Európe, aby to neboli iba členské krajiny, ktoré susedia s Ukrajinou, ktoré budú prejavovať solidaritu a všetci ostatní si budú robiť, čo chcú.

 

img

 

 

13:16 - Kyjev je pripravený za ruský plyn zaplatiť 4 mld. USD

Ukrajina je pripravená zaplatiť Rusku za dodávky plynu 4 mld. USD do konca mája. Povedal to vo štvrtok námestník ukrajinského ministra energetiky Ihor Didenko a dodal, že Kyjev túto sumu vypočítal za predpokladu, že základná cena plynu je 268,5 USD za tisíc kubických metrov. "Ukrajinská strana jasne povedala, že ak sa zafixuje cena 268,5 USD, potom je Naftogaz ochotný zaplatiť do konca mája sumu zhruba 4 mld. USD," uviedol Didenko na tlačovej konferencii. Poznamenal zároveň, že Ukrajina plánuje za mesiac máj z Ruska doviezť 3,4 mld. kubických metrov plynu. Rusko v súčasnosti od Kyjeva žiada 485 USD za tisíc kubických metrov plynu.

 

13:07 - Na hranici s Ukrajinou hrozia podľa Fica konflikty

Na hranici Slovenska s Ukrajinou hrozia podľa premiéra Roberta Fica v krátkom čase nepríjemnosti a konflikty. Viac sa dočítate TU!

 

11:24 - Armáda znovu zasahovala proti pozíciám separatistov

Ukrajinská armáda pri operáciách v noci nadnes zničila dve vojenské stanovištia proruských vzbúrencov na východe krajiny, oznámil úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. K novým zrážkam medzi vládnymi silami a separatistami v Slovjansku a Kramatorsku došlo deň po prvom kole rozhovorov v rámci navrhovaného národného dialógu. Za okrúhly stôl nepozvali zástupcov separatistov, s ktorými dočasná vláda v Kyjeve odmieta rokovať a ktorí podobné prípadné rozhovory podmieňujú uznaním svojej nezávislosti a stiahnutím ukrajinských jednotiek. Ukrajinské médiá informovali, že pri oboch mestách v Doneckej oblasti špeciálne jednotky skoro ráno ostreľovali pozície ozbrojených proruských aktivistov. Podľa ministerstva obrany vojaci obsadili aj dôležitú televíznu vežu, uviedla agentúra DPA.

 

11:20 - SDKÚ: Premiér by nemal na územie Slovenska pustiť D. Rogozina

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) by mal zabrániť tomu, aby na Slovensko prišiel na návštevu ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Tento politik je totiž pre konflikt na Ukrajine na sankčnom zozname EÚ aj USA, má zmrazený majetok v zahraničí a nesmie vycestovať do krajín EÚ. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásili predstavitelia opozičnej SDKÚ-DS. Denník Plus jeden deň informoval, že Rogozin má na Slovensku rokovať na ministerstve hospodárstva. O tom, či sa návšteva uskutoční, má podľa denníka definitívne rozhodnúť minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). "Rogozin sa o EÚ vyjadruje dehonestujúco," upozornil podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec s poukázaním na skutočnosť, že keď Rogozinovi nedovolilo Rumunsko prelet nad svojím územím, tak im odkázal, že nabudúce už poletí v bombardéri. "Treba sa jasne dištancovať od provokácií a povedať, že na Slovensko takéhoto človeka nepustíme, a že sankcie EÚ platia. V únii musíme držať spolu," apeluje Štefanec.

      

Opozičného politika tiež mrzí, že Fico sa k posledným separatistickým referendám na Ukrajine nevyjadril. "Čakali sme pár dní, čo povie, ale neudialo sa nič. Nepovedal, že tieto referendá sú nelegitímne, že podporujeme celistvosť Ukrajiny," podotkol.

 

09:35 - Združenie Rossija podporuje Putina a proruských separatistov

Občianske združenie Rusov žijúcich na Slovensku Rossija vyjadruje solidaritu ľuďom, ktorí vyhlásili Doneckú a Luganskú republiku a bezvýhradne podporuje rozhodnutia Vladimíra Putina týkajúce sa krízy na Ukrajine. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytla predsedníčka združenia Rossija Oľga Dašková. 

Ukrajinu podľa tohto združenia priviedlo na okraj katastrofy ozbrojené prevzatie moci v Kyjeve, ktoré spáchali sily pravicových extrémistov, neofašistov, banderovcov podporované vládnymi kruhmi USA a Európskej únie. Títo radikáli vedú otvorenú agresiu proti vlastnému obyvateľstvu na juhu a východe Ukrajiny, v oblastiach osídlených prevažne rusky hovoriacimi obyvateľmi, čo tam zákonite vyvolalo nevôľu a aktívny odpor. „Západ, ktorý sa vždy stavia do úlohy ochrancu, nielenže mlčky pozoruje, ako vraždia civilné obyvateľstvo Donecka, Luganska, Slavjanska, Kramatorska, Marijupoľa a iných miest a dedín regiónu, ako unášajú lídrov opozičných hnutí proti Kyjevu, ako zaživa upaľujú obyvateľov Odesy, ešte aj podporuje eskaláciu bojových akcií fašistickej kyjevskej chunty,“ uvádza združenie Rossija vo vyhlásení s tým, že propagandistická mašinéria Západu bráni svojim čitateľom a divákom získať pravdivé informácie o udalostiach na juhovýchode Ukrajiny. 

 

09:04 - Rusko spúšťa nový informačný portál o ukrajinskej kríze

Ruská štátna tlačová agentúra Rossija segodňa (Rusko dnes) spúšťa nový informačný portál o kríze na Ukrajine: Ukraine.ru bude prinášať aj analýzy, informovala v stredu agentúra Ria Novosti. Jej generálny riaditeľ Dmitrij Kiseľov reportérom pri prezentácii projektu povedal, že nová webová stránka "ponúkne rôzne pohľady... nebude presadzovať iba jeden názor". "Záujemcovia sa budú môcť zoznámiť s rázom diskusií o Ukrajine," uviedol. "Každý potrebuje takýto zdroj. Navyše to nie je jediný zdroj agentúry Rossija segodňa. Máme tiež webovú stránku rian.com.ua, ktorú v súčasnosti modernizujeme, ale je funkčná a denne má 100.000 klikov," dodal Kiseľov.

 

09:00 - Rusko spúšťa nový informačný portál o ukrajinskej kríze

Ruská štátna tlačová agentúra Rossija segodňa (Rusko dnes) spúšťa nový informačný portál o kríze na Ukrajine: Ukraine.ru bude prinášať aj analýzy, informovala v stredu agentúra Ria Novosti. Jej generálny riaditeľ Dmitrij Kiseľov reportérom pri prezentácii projektu povedal, že nová webová stránka "ponúkne rôzne pohľady... nebude presadzovať iba jeden názor". "Záujemcovia sa budú môcť zoznámiť s rázom diskusií o Ukrajine," uviedol. "Každý potrebuje takýto zdroj. Navyše to nie je jediný zdroj agentúry Rossija segodňa. Máme tiež webovú stránku rian.com.ua, ktorú v súčasnosti modernizujeme, ale je funkčná a denne má 100.000 klikov," dodal Kiseľov.

 

08:58 - Lavrov: Správy o amerických žoldnieroch na Ukrajine môžu byť pravdivé

Moskva sa domnieva, že informácie o západných, najmä amerických žoldnieroch operujúcich na Ukrajine, môžu byť pravdivé, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Taktiež žiada vysvetlenie, prečo ukrajinské úrady použili pri operácii na východe krajiny vrtuľníky s logom OSN. "Čakáme na odpoveď, pretože máme silné podozrenie, že to môže byť pravda," povedal Lavrov v rozhovore pre televíznu stanicu Bloomberg v súvislosti s medializovanými informáciami, že na Ukrajine sa objavili žoldnieri z amerických bezpečnostných firiem, čo Washington popiera.

 

img

 

08:56 - Ukrajinskí politici za okrúhlym stolom odsúdili rebéliu na východe

Ukrajinskí politici na dnešnej schôdzke za okrúhlym stolom o národnej jednote odsúdili ozbrojenú rebéliu na východe krajiny. Vodcovia proruských separatistov pozvánku nedostali, uviedla agentúra DPA. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyjadril pripravenosť diskutovať o "skutočnej decentralizácii" iba so zástupcami regiónov, ktorí odmietajú násilie. "S tými, ktorí vedú vojnu proti vlastnej krajine a diktujú vôľu inej krajiny, sa budeme rozprávať v súlade so zákonom a ústavou," varoval Turčynov v úvode dva a pol hodiny trvajúcej schôdzky v parlamente v Kyjeve.

      

Ukrajina čelí "veľmi komplikovanej úlohe" zachovať mier a pokoj v krajine, vyhlásil na schôdzke dočasný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podľa agentúry ITAR-TASS povedal, že kríza by sa mala riešiť výlučne politickými a diplomatickými prostriedkami. Poznamenal, že Kyjev je pripravený rozprávať sa s každým, kto nedrží v ruke zbraň.

 

08:54 - Donecká ľudová republika odmietla usporiadať prezidentské voľby

Predčasné prezidentské voľby na Ukrajine, naplánované na 25. mája, sa v Doneckej ľudovej republike (DĽR) konať nebudú. Oznámil to dnes predseda ústrednej volebnej komisie tejto samozvanej republiky Roman Ľagin. "Ústredná volebná komisia DĽR v súčasnosti kontroluje všetkých 22 územných volebných komisií. To znamená, že voľby ukrajinského prezidenta na území DĽR nie je možné usporiadať ani technicky, ani z bezpečnostných dôvodov," citovala Ľagina agentúra ITAR-TASS. Ľagin taktiež nevylúčil, že referendá o nezávislosti, aké sa konali v Doneckej a Luhanskej oblasti, sa môžu uskutočniť aj v iných častiach juhovýchodnej Ukrajiny - v Charkovskej, Záporožskej, Chersonskej, Mykolajivskej a Odeskej.

 

 

08:52 - Rusko zmierňuje postoj voči Ukrajine, ruský premiér nevylúčil revíziu ceny

Rusko je ochotné rokovať o cene a podmienkach dodávok plynu na Ukrajinu, no len vtedy, keď Kyjev zaplatí aspoň časť svojho dlhu. Povedal to dnes ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorý tak zmiernil postoj Moskvy v spore, ktorý opäť hrozí "plynovou vojnou". Informovala o tom agentúra Reuters. "Nikto nikdy nepovedal: zaplaťte rovno 4 miliardy USD. Nám ide skôr o to, aby (Ukrajinci) dali najavo, že sú ochotní začať konať," povedal Medvedev novinárom. Ako dodal, minimálnou podmienkou na obnovenie rokovaní je, aby Ukrajinci zaplatili časť z dlhu. Medvedev nevylúčil, že Rusko by mohlo zvážiť aj revíziu ceny. To je zatiaľ najzmierlivejší postoj Ruska od obdobia, keď plynárenská spoločnosť Gazprom takmer zdvojnásobila Ukrajine cenu plynu po tom, ako Ukrajinci zosadili proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Na otázku, či by Moskva mohla uvažovať o revízii ceny, ruský premiér odpovedal: "Samozrejme, je to možné. Je to otázka rokovaní." Ukrajinská plynárenská spoločnosť Naftogaz sa k novým informáciám z Ruska zatiaľ nevyjadrila.

 

06:40 - Donecká ľudová republika buduje vlastnú armádu!

Donecká ľudová republika začala budovať vlastnú armádu. Oznámil to dnes predseda Ústrednej volebnej komisie tejto samozvanej republiky Roman Ľagin. "Proces formovania armády Doneckej ľudovej republiky prebieha veľmi aktívne," uviedol Ľagin s tým, že zbrane pochádzajú od domobrany. Chcú ich dať na jedno miesto, urobiť zoznam a mať ich pod kontrolou. "Musíme vziať moc do vlastných rúk, pretože tu nie je žiadna iná moc. Čo najskôr musíme vytvoriť dočasnú vládu a radu. Máme podporu zástupcov miestnych samosprávnych orgánov. Úrady sú úplne na našej strane," citovala Ľagina agentúra ITAR-TASS.

 

 

01:05 - Cvičenie NATO na území Estónska vyšle signál o obranyschopnosti spojencov

Belgicko sa zúčastní na spoločnom vojenskom cvičení vojakov NATO v počte okolo 6000 mužov, ktoré sa uskutoční na území Estónska od 16. do 23. mája. Informovala o tom tlačová agentúra Belga. Belgicko vyšle do Estónska jednotku 20 vojakov, ktorí sa zúčastnia cvičenia s názvom "Vytrvalý oštep". Estónsko ako jedna z troch pobaltských krajín vyjadrila obavy z narastajúceho vojenského potenciálu na hraniciach Severoatlantickej aliancie v súvislosti so súčasnou krízou na Ukrajine.

 

19:32 - V Kyjeve sa začal prvý okrúhly stôl, ale bez separatistov

V ukrajinskom parlamente odštartovali prvý okrúhly stôl v rámci národného dialógu, ktorý má vyriešiť súčasnú krízu na Ukrajine. Neúčasť zástupcov separatistov z východu krajiny však vyvoláva pochybnosti, či tento dialóg povedie k zmierneniu napätia. Za okrúhly stôl zasadli predstavitelia vlády v Kyjeve vrátane prezidenta Oleksandra Turčynova a premiéra Arsenija Jaceňuka ako aj zástupcovia občianskeho sektora. "Budeme viesť dialóg len s tými, ktorí nestrieľajú a nezabíjajú našich občanov," vysvetlil neprítomnosť separatistov Jaceňuk. Premiér sa zároveň vyslovil za decentralizáciu krajiny, ktorá by viedla k udeleniu väčších právomocí separatistickým východným regiónom. Posilnenie právomocí by podľa Jaceňuka oslabilo separatistov a znížilo napätie.

 

19:13 -  Rokovania o plyne budú 19. mája v Berlíne

Trojstranné rokovania o dodávkach ruského plynu cez Ukrajinu do Európy sa uskutočnia v 19. mája v nemeckom Berlíne. Zhodli sa na tom v stredu ruský minister pre energetiku Alexander Novak a eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. Stalo sa tak počas ich telefonického rozhovoru. Prvá podobná schôdzka sa konala začiatkom mája vo Varšave. Cieľom rokovaní je zabrániť zastaveniu dodávok suroviny pre dlhy Ukrajiny voči Moskve a sankcie EÚ. V stredu sa na túto tému vyjadril aj ruský premiér Dmitrij Medvedev. Podľa jeho slov je revízia ceny plynu pre Ukrajinu možná. Ruský premiér zároveň povedal, že Moskva je ochotná rokovať, ak Kyjev zaplatí aspoň časť svojho dlhu. "Nikto nikdy nepovedal: Dajte ihneď štyri miliardy dolárov," uviedol Medvedev, podľa ktorého ruská strana skôr od Ukrajiny chce, aby ukázala ochotu konať. Dodal, že zaplatenie časti dlhu je minimálnou podmienkou pre obnovenie rokovaní.

 

18:37 - Lajčák: Voľby na Ukrajine vytvoria základ pre celonárodný dialóg

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák dnes hovoril s námestníčkou Ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov amerických Victoriou Nulandovou o aktuálnom vývoji situácie na Ukrajine pred nachádzajúcimi prezidentskými voľbami. Partneri sa zhodli, že prezidentské voľby, ktoré na Ukrajine budú 25. mája, sú mimoriadne dôležité pre obnovenie legitimity ukrajinskej vlády a pre stabilizáciu situácie v krajine. "Voľby vytvoria základ pre budúci celonárodný dialóg, ktorý Ukrajina vzhľadom na aktuálny vývoj nevyhnutne potrebuje," povedal Lajčák.

 

18:29 - Ukrajinci bojujú za svoje práva, hovorí bývalý vicepremiér

Ukrajinci momentálne "skutočne bojujú" za svoje práva a ruský prezident Vladimir Putin nechápe, že je pre ľudí prirodzené za nezávislosť aj zomrieť. V utorok to na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC v Bratislave povedal Oleh Rybačuk, bývalý ukrajinský vicepremiér zodpovedný za európsku integráciu počas vlády premiérky Julije Tymošenkovej, šéf kancelárie prezidenta Viktora Juščenka a súčasný predseda mimovládnej organizácie Centre UA. Podľa jeho slov by chcel Putin vidieť "neovládateľnú" Ukrajinu, aby mohol povedať Európskej únii, že Ukrajinci svoj štát nevedia riadiť. Podčiarkol však, že nebude mať úspech a Ukrajina "postupne smeruje k 25. máju", kedy sa uskutočnia prezidentské voľby. Rybačuk zároveň odmietol ako nepravdivé tvrdenia, že by polovica krajiny nemohla z dôvodu krízy voliť. Rusko sa síce snaží zvyšovať nestabilitu, miestne samosprávy sa však podľa neho naopak usilujú dostať situáciu pod kontrolou.

 

18:12 - Nulandová: Doneck a Luhansk musia dostať šancu hlasovať v prezidentských voľbách

V súvislosti s krízou na Ukrajine je dôležité, aby obyvatelia Doneckej a Luhanskej dostali šancu hlasovať v prezidentských voľbách, ktoré sú naplánované na 25. mája. Uviedla to dnes námestníčka šéfa americkej diplomacie pre európske záležitosti Victoria Nulandová na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2014 v Bratislave. "A uvidíme, čo povedia," konštatovala. "Ukrajinci majú nielen vôľu a záujem, ale aj povinnosť v týchto oblastiach povedať 'nie' separatistom," zdôraznila Nulandová. Pohrozila, že ak voľby stroskotajú a Rusko bude naďalej pokračovať v destabilizácii Ukrajiny, bude Moskva čeliť tvrdším, sektorovým ekonomickým sankciám. Opatrenia proti Rusku po anexii Krymu už podľa jej slov "začínajú hrýzť".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies