Donald Tusk v mene EÚ prisľúbil pomoc Taliansku pri riešení migračnej krízy

NETKY.SK • 20 Október 2017, 06:49 • 2 min
Donald Tusk v mene EÚ prisľúbil pomoc Taliansku pri riešení migračnej krízy

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk po prvom dni summitu EÚ v Bruseli upozornil, že premiéri a prezidenti členských štátov Únie sa dohodli na zvýšení finančných prostriedkov na pomoc Taliansku v úsilí zabrániť nelegálnym migrantom vstúpiť do Európy cez stredomorskú cestu.

slovakia

left justify in out

Tusk počas tlačovej konferencie oznámil, že členské krajiny poskytnú talianskemu premiérovi Paolovi Gentilonimu "dostatočné finančné prostriedky" na účinnejšiu spoluprácu s líbyjskými úradmi a Európska komisia (EK) zabezpečí, aby zozbierané finančné zdroje išli na boj proti nelegálnej migrácii.

 

"Máme reálnu šancu uzavrieť cestu cez Stredozemné more," uviedol Tusk. Dodal, že po niekoľkých rokoch bojov s masovým prílivom migrantov sa talianskym úradom v priebehu tohto roka podarilo znížiť počet utečencov vďaka vysielaniu námorných jednotiek k líbyjskému pobrežiu. Tie v súčinnosti s líbyjskými milíciami pomohli jednotkám miestnej pobrežnej stráže zamedziť činnosti pašerákov a znížiť celkový počet migrantov odchádzajúcich cez Stredozemné more.

 

Tusk zároveň pripomenul, že lídri EÚ na decembrovom summite otvoria diskusiu o reforme azylového systému, ktorý sa po silnej migračnej vlne z roku 2015 ukázal ako neúčinný a krajiny "prvej línie" vystavil nadmernému migračnému tlaku. V tejto súvislosti vyjadril nádej, že sa členským krajinám podarí dospieť ku konsenzu v tejto citlivej otázke ešte v prvej polovici roku 2018.

 

Rokovania a úsilie o dosiahnutie kompromisu pripadnú na bulharské predsedníctvo v Rade EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies