Donald Trump zruší jadrovú dohodu s Iránom

NETKY.SK • 6 Október 2017, 06:25 • 2 min
Donald Trump zruší jadrovú dohodu s Iránom

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump by mal už čoskoro oznámiť, že "decertifikuje", respektíve zruší americké odobrenie prelomovej medzinárodnej jadrovej dohody, v ktorej sa Irán pred dvoma rokmi zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie súvisiacich sankcií.

slovakia

left justify in out

Americký prezident  by sa takto mal vyjadriť už na budúci týždeň, a síce tesne pred termínom, na základe ktorého má vláda USA 15. októbra potvrdiť, či Irán plní podmienky stanovené v zmienenej dohode.

 

Trump by mal údajne povedať, že dohoda, ktorú v roku 2015 uzavrelo s Iránom šesť svetových mocností nie je v národnom záujme USA. Takéto rozhodnutie jadrovú dohodu neumožní zo strany USA celkom zrušiť. Trump ním však celú záležitosť posunie na zváženie Kongresu, ktorý následne bude mať 60 dní na to, aby vo veci rozhodol.

 

Americké média ďalej uvádzajú, že Trump zmienené oznámenie učiní zrejme vo svojom prejave naplánovanom na 12. októbra. Dodávajú však, že to nie je celkom isté, nakoľko prezidentove plány by sa ešte mohli zmeniť.

 

Trump už ohľadne dohody dospel k rozhodnutiu, ktoré oznámi vo "vhodnom čase". Prezident sa v súvislosti s Iránom zameriava na "komplexnú stratégiu". Táto stratégia má byť viac "konfrontačná".

 

Donald Trump jadrovú dohodu ostro kritizoval už počas svojej predvolebnej kampane v roku 2016. V svojom prvom prejave na septembrovom Valnom zhromaždení OSN zároveň tento dokument nazval "jednou z najhorších a najviac jednostranných transakcií, do akých Spojené štáty vôbec vstúpili".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona