Donald Trump zrejme zruší program na ochranu detských prisťahovalcov

NETKY.SK • 4 September 2017, 14:27 • 2 min
Donald Trump zrejme zruší program na ochranu detských prisťahovalcov

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok oznámi, či sa rozhodol ukončiť program na ochranu mladých imigrantov (DACA), ktorí prišli do USA ilegálne ešte ako deti.

slovakia

left justify in out

Prezident zrejme vyčlení kongresu šesť mesiacov na prípravu novej legislatívy, ktorá smernicu nahradí. Zatiaľ ale nie je známe, ako bude šesťmesačné prechodné obdobie fungovať v praxi a čo sa stane s ľudmi, ktorí v rámci programu práve získali pracovné povolenie a ktorým počas tohto obdobia jeho platnosť vyprší. O pravdepodobnom zrušení programu v nedeľu ako prvý informoval spravodajský portál Politico.

Program, ktorý zaviedla vláda bývalého prezidenta Baracka Obamu, chráni mladých prisťahovalcov pred deportáciou a zabezpečuje im pracovné a študentské povolenia. Donald Trump sa pred prezidentskými voľbami vyjadril, že smernica poskytuje ilegálne amnestie a zaviazal sa k jeho zrušeniu. Po nastúpení do úradu ale uviedol, že je to veľmi komplikovaný problém a považuje to za jedno z najťažších rozhodnutí, ktorým čelí. Nie je preto vylúčené, že svoj názor ešte zmení.

Za zachovanie programu vystúpilo už aj mnoho republikánov a predstaviteľov významných firiem. Predseda americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan uviedol, že deti, ktorých sa program týka, nepoznajú inú krajinu, do USA ich priniesli rodičia a je to ich jediný domov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies