Donald Trump: "Vyžmýkal" som Kaddáfího

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 13:32 • 2 min
Donald Trump: "Vyžmýkal" som Kaddáfího

JERSEY CITY - Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump vyhlásil, že pred rokmi zarobil "veľa peňazí" na obchodnej zmluve s vtedajším líbyjským vodcom Muammarom Kaddáfím.

slovakia

left justify in out

Dodal však, že v tom čase nemal ani tušenie, že v rámci zmluvy si líbyjský diktátor prenajal jeho pozemok na predmestí New Yorku. Informovala o tom dnes agentúra AP.

 

"Nezabúdajte, že som jediný. Zarobil som s Kaddáfím veľa peňazí, ak si spomínate," povedal Trump v interview v programe "Face the Nation" americkej televízie CBS, ktorý bol odvysielaný v nedeľu. "Prišiel do našej krajiny a musel so mnou uzavrieť zmluvu, pretože potreboval miesto, kde by býval," dodal podnikateľ a miliardár Trump. "Zaplatil mi celý majetok. Nikdy sa tam však nezdržiaval. Stal sa z toho jeden veľký vtip," dodal.

 

Pravdepodobný republikánsky nominant do prezidentských volieb mal na mysli bizarnú udalosť z roku 2009, keď Kaddáfí hľadal miesto pre svoj beduínsky stan počas návštevy New Yorku, kde sa mal zúčastniť na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

 

Keď sa Kaddáfí pokúšal zaistiť si miesto v Central Parku na Manhattane, v časti Upper East Side a v meste Englewood v susednom štáte New Jersey, ale neuspel, líbyjská vláda sa obrátila na správcu Trumpovej nehnuteľnosti s pozemkami Seven Springs na predmestí Bedfordu v štáte New York, ktorá má rozlohu 86 hektárov.

 

Kaddáfí tam nikdy nebol ubytovaný, ale aj tak sa z toho stalo veľké divadlo. Novinári sa nahrnuli do mesta, aby sledovali, ako stavebné čaty vztyčujú biely stan, ktorý bol zvnútra zdobený tapisériami s vyobrazeniami tiav a paliem a zariadený koženými gaučmi a servírovacími stolíkmi.

 

V jednej chvíli stan zbúrali, pretože mesto Bedford hrozilo žalobou osobne proti Trumpovi - potom ho znovu postavili; na veľké sklamanie mestských predstaviteľov.

 

Trump sa v tom čase dištancoval od záležitosti a naznačil, že do prenájmu jeho pozemku do vtiahli podvodom. Zástupcovia Kaddáfího - v USA nenávideného pre jeho väzby na terorizmus - sfalšovali totožnosť svojho klienta pri predchádzajúcich kontaktoch, aby tak uľahčili prenájom pozemku.

 

Ešte pred opätovným postavením stanu Trump vyhlásil, že nemal ani tušenie, že zmluva o prenájme časti pozemku by sa mohla týkať Kaddáfího - agentúre AP to uviedla predstaviteľka mesta Lee Robertsová. Ako dodala, tom čase jej Trump povedal, že mal informácie, že obchod robí s partnermi zo Spojených arabských emirátov (SAE).

 

O dva roky po tejto udalosti však Trump začal o prípade rozprávať v inom duchu - chválil sa, ako v obchode "vyžmýkal" líbyjského vodcu. "Urobil som obchod s Kaddáfím. Prepáčte mi. Prenajal som mu kus pozemku. Zaplatil za jednu noc viac, než stojí prenájom pozemku na celý rok či dva roky. A potom som mu nedovolil pozemok využiť. Takto by sme si mali počínať," povedal Trump v interview v roku 2011 pre americkú televíziu Fox News.

 

V ten istý rok zopakoval svoj výrok aj pre televíznu stanicu CNN. Vyjadrenia uzavrel slovami, že takéto konanie "sa nazýva inteligentné".

 

Právnik mesta Bedford Joel Sachs povedal, že mestskí predstavitelia v tom čase podozrievali Trumpa z klamstva, keď tvrdil, že o Kaddáfím nevedel."Sme presvedčení, že Trump vedel, že prenajal pozemok Kaddáfímu. Určite zaprel, že to vedel, ale my sme mali množstvo dôkazov," povedal Sachs.

 

Robertsová dodala, že si už veľa z tej situácie nepamätá, ale vyskytli sa aj absurdné momenty: "Išlo o kozu. Chceli ju zabiť a dať si ju na večeru. Kaddáfí sa však neobjavil a koza dostala odklad." Roberstová ešte povedala, že kozu jej ponúkli ako suvenír, ale musela ju odmietnuť. "Nie, vo svojom mestskom dome nemôžem držať kozu!" zaspomínala si so smiechom.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies