Donald Trump vyslovil tvrdú kritiku voči kurdským bojovníkom

NETKY.SK • 14 Október 2019, 15:55 • 2 min
Donald Trump vyslovil tvrdú kritiku voči kurdským bojovníkom

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump sa počas dnešného dňa vyjadril, že Kurdi zrejme cielene prepustili členov teroristickej organizácie IS, aby sa USA opäť vrátilo so svojimi jednotkami na miesta, ktoré len prednedávnom v Sýrii oficiálne opustili.

slovakia

left justify in out

Vo včerajších hodinách vyšla z ministerstva obrany USA správa, že prezident Trump nariadil stiahnutie 1000 vojakov zo severnej hranice Sýrie, pretože Turci posilnili svoju ofenzívu v boji proti kurdským silám. Pre zvyšok sveta sa zdal tento povel na stiahnutie sa z oblasti, kde pretrváva dlhodobý vojenský konflikt, nepochopiteľný. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Estados Unidos va a retirar sus tropas de Siria, indicó este miércoles a un funcionario después de que el presidente Donald Trump afirmara que ya se alcanzó el objetivo de vencer al grupo yihadista Estado Islámico (EI) en ese país. Esta decisión tendría importantes consecuencias geopolíticas y plantea muchas cuestiones relativas al futuro de las milicias kurdas apoyadas por Estados Unidos que combaten contra el EI en la zona. Actualmente hay 2.000 efectivos estadounidenses en Siria, la mayoría de ellos en misiones de apoyo de entrenamiento y asesoramiento a las fuerzas locales de combate. Foto: AFP / DELIL SOULEIMAN / Archivo . #RDiario #RD24horas #ViveLaNoticia #withdrawaloftroopsfromSyria #USASyria

Príspevok, ktorý zdieľa RD24Horas.com (@rd24horas),

 

USA tak uvoľnilo Turecku priamu cestu k severným hraniciam Sýrie. V Spojených štátoch viaceré médiá aj verejnosť skritizovali toto počínanie a navyše to považovali ako zradu kurdských spojencov Ameriky, ktorí jej pomáhali dlhé roky bojovať proti IS. Okrem iného padol aj názor, že po odchode amerických síl z oblasti hrozí obnovenie tejto teroristickej organizácie.

 

img

 

"Európa mala šancu prevziať si väzňov z IS, ale nechcela mať výdavky. 'Nech platia Spojené štáty,' povedala si...Kurdi možno niektorých prepustili, aby nás do toho zatiahli. Ľahko ich (džihádistov) môže znova pochytať Turecko alebo európske krajiny, z ktorých mnohí pochádzajú, ale mali by si rýchlo pohnúť," vyjadril sa na twitteri šéf Bieleho domu.

 

 

Kurdské úrady navyše informovali, že 800 príbuzných militantov IS, zadržiavaných v tábore v meste Ajn Ísá na severe Sýrie, ušlo práve vďaka bombardovaniu blízkeho okolia tureckými silami. Turecko na margo toho v dnešných hodinách poprelo, že jeho ofenzíva umožnila väzňom z IS ujsť zo zadržiavacích táborov, a obvinilo kurdských militantov, že to oni väzenie zámerne "vyprázdnili".

 

img

 

Turecko už šiesty deň podniká v Sýrii ofenzívu proti sýrskym kurdským Oddielom ľudovej obrany (YPG), ktoré vníma ako "teroristov". YPG však boli rozhodujúcim spojencom USA a západných veľmocí v boji proti IS, keď v časti Sýrie, aj susedného Iraku, vyhlásila táto organizácia samozvaný kalifát. Spojené štáty a ich partneri odsúdili tureckú inváziu, ale ich vyhrážky sankciami Ankaru v Sýrii ešte zatiaľ nezastavili.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona