Donald Trump v diskusii republikánov nevylúčil kandidatúru ako nezávislý

NETKY.SK • 7 August 2015, 08:10 • 2 min
Donald Trump v diskusii republikánov nevylúčil kandidatúru ako nezávislý

CLEVELAND - Zámožný podnikateľ Donald Trump, ktorý vedie v prieskumoch verejnej mienky medzi republikánskymi prezidentskými kandidátmi na budúcoročné voľby, nevylúčil, že v prípade, ak nezíska nomináciu Republikánskej strany, bude sa o zvolenie uchádzať ako nezávislý kandidát.

slovakia

left justify in out

"Chcem nastúpiť ako republikánsky kandidát," povedal realitný magnát vo štvrtok v Clevelande v prvej veľkej debate desiatich najperspektívnejších republikánskych kandidátov, ktorú vysielala televízia Fox News.


Na prvú otázku moderátora, ktorý sa každého kandidáta pýtal, či by v prípade porážky v primárkach bol ochotný podporiť iného uchádzača, Trump ako jediný odpovedal: "Tento sľub v súčasnosti nemôžem dať."


Trump ako nezávislý kandidát by bol pre republikánov veľkým problémom a mohol by ich pripraviť o víťazstvo v prospech demokratov. Mnohým to pripomenulo Rossa Perota, ktorý v roku 1992 kandidoval ako nezávislý, čo stálo Georgea Busha staršieho druhé funkčné obdobie a do Bieleho domu sa dostal demokrat Bill Clinton.


Senátor z Kentucky Rand Paul preto Trumpa v diskusii kritizoval, že si necháva otvorené zadné dvierka a pomáha k víťazstvu demokratke Hillary Clintonovej.


Aj tentoraz sa Trump venoval téme nelegálneho prisťahovalectva. Znovu požadoval výstavbu múru na hraniciach s Mexikom. "Musíme postaviť múr. A musí byť postavený rýchlo," povedal. "Hlúpi vodcovia v Spojených štátoch" podľa neho nerobia nič proti nelegálnemu prisťahovalectvu.


Guvernér štátu Ohio John Kasich povedal, že Trump diskusiou o prisťahovalectve trafil do čierneho. "Ľudia sú frustrovaní. Majú toho dosť," vyhlásil Kasich. "Má svoje riešenia, niektorí z nás majú iné riešenia," dodal.
Bývalý guvernér Floridy Jeb Bush sa vyslovil za to, aby pobyt nelegálnych prisťahovalcov bol zlegalizovaný. Naopak, guvernér Wisconsinu Scott Walker dal jasne najavo, že on ako prezident by im nedal "amnestiu".


Témami diskusie boli aj konsolidácia verejných financií, boj proti tzv. Islamskému štátu, jadrová dohoda s Iránom či domáce otázky ako interrupcie, celoštátne vzdelávacie štandardy a sobáše homosexuálov.


"Musíme dať úradom viac nástrojov na ochranu našich občanov a potom ich (nástroje) kontrolovať," povedal guvernér New Jersey Chris Christie. "Chcem viac údajov o teroristoch, ale menej o nezávislých Američanoch," vyhlásil senátor z Kentucky Rand Paul, podľa ktorého špehovanie zachádza príliš ďaleko.


Republikánski kandidáti si neodpustili kritiku bývalej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej, považovanej za veľkého favorita na prezidentskú nomináciu demokratov. "V každej časti sveta, ktorej sa dotkla Hillary Clintonová, je dnes veľký neporiadok," vyhlásil wisconsinský guvernér Scott Walker.


Jeb Bush sa dištancoval od invázie do Iraku, ktorú v roku 2003 inicioval jeho brat George W. Bush. V spätnom pohľade bola táto vojna "chyba". "Ja by som tam nešiel," povedal Jeb Bush. Zároveň obvinil prezidenta Baracka Obamu, že stiahnutím amerických vojakov nechal Irak osamotený a vydal ho napospas Islamskému štátu.


Vzhľadom na veľký počet 17 republikánskych kandidátov zorganizoval spravodajský kanál Fox News dve oddelené diskusie. Do jednej skupiny zaradil desať kandidátov, ktorí v sérii prieskumov dosiahli najlepšie výsledky; túto debatu videli diváci v hlavnom večernom vysielacom čase o 21.00 h (v piatok 03.00 h SELČ). Zvyšných sedem kandidátov dostalo priestor v menej atraktívnom popoludňajšom čase od 17.00 h (23.00 h SELČ).


Prezidentské voľby v USA sa uskutočnia v novembri 2016. Demokrati i republikáni budú od začiatku budúceho roka v primárkach vyberať svojich kandidátov.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies