Donald Trump urobil opatrenie, ktorým protestuje voči kongresu

NETKY.SK • 9 August 2020, 18:00 • 2 min
Donald Trump urobil opatrenie, ktorým protestuje voči kongresu

Americký prezident Donald Trump neraz počas svojho pôsobenia v úrade hlavy štátu urobil kroky, ktoré mnohých prekvapili. V čase pandémie, keď je ohrozená americká ekonomika, sa rozhodol urobiť ďalší krok v prospech pomoci všetkým Američanom, ktorí trpia následkami nového koronavírusu. Šéf Bieleho domu urobil presne to, čím hrozil kongresu, ktorý sa nebol schopný dohodnúť.

slovakia

left justify in out

WASHINGTON  - Trump totiž včera podpísal štyri prezidentské nariadenia, ktoré predlžujú niektoré programy na pomoc. Splnil tak svoje hrozby, že bude konať, ak sa kongres nedokáže dohodnúť na novom stimulačnom balíku. Nariadeniami predlžuje zvýšenú podporu v nezamestnanosti, pozastavuje niektoré dane z príjmov, posúva splácanie študentských pôžičiek a predlžuje federálne moratórium na vysťahovanie z domu alebo bytu. Nariadenia budú čeliť právnym námietkam, keďže predĺženie programov vyžaduje federálne financovanie, ktoré kontroluje kongres. Ich reálny dosah je teda otázny. Nancy Pelosiová, šéfka Snemovne reprezentantov, a Chuck Schumer, líder demokratov v senáte, označili opatrenia za "nefunkčné, slabé a obmedzené". 

 

img

 

Trump svoje kroky odôvodňuje potrebou nedopustiť prepúšťanie. "Zachránime pracovné miesta Američanov a posporíme amerických pracovníkov," povedal Trump a doplnil, že zavedie do konca roka daňové prázdniny na príjmy pod 100-tisíc amerických dolárov (84.624 eur) ročne. Chce dať ministerstvu financií inštrukcie, aby umožnilo zamestnávateľom odložiť platbu časti niektorých daní, ktoré hradí zamestnanec. Neexistuje však žiadna garancia, že zamestnanci tieto peniaze dostanú. Predlžuje aj zvýšenú podporu v nezamestnanosti o 400 USD týždenne, pričom federálne štáty by mali z toho hradiť 25 %. Do konca júla bol tento bonus, schválený v marci, na úrovni 600 USD týždenne. Demokrati vyhlásili, že nepodporia žiadny nový balík stimulov, ak sa nepredĺži zvýšenie podpory o 600 USD týždenne. Republikáni navrhli zvýšenie podpory o 200 USD týždenne s platnosťou do konca septembra.

 

img

 

Rokovania v kongrese o novom balíku pomoci sa dostali do slepej uličky v piatok (7. 8.), keď hlavnými spornými bodmi bola práve spomínaná výška podpory v nezamestnanosti a požiadavka demokratov týkajúca sa federálnej pomoci štátom. Demokrati požadujú rozsiahly balík v hodnote okolo 3 biliónov USD, pričom republikáni navrhli balík v hodnote 1 bilióna USD. Trump a jeho administratíva chcú nariadeniami ukázať, že dokážu konať aj bez kongresu, aj keď je otázna ich skutočná účinnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies