Donald Trump tvrdí, že veterné mlyny spôsobujú rakovinu

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 20:01 • 2 min
Donald Trump tvrdí, že veterné mlyny spôsobujú rakovinu

Americký prezident Donald Trump sa rozhodne nedá považovať za milovníka obnoviteľných zdrojov. Už veľakrát sa negatívne vyjadril proti veternej aj solárnej energii, zato vyzdvihuje zatiaľ neexistujúce "čisté uhlie".

slovakia

left justify in out

Druhého apríla sa Donald Trump proti veternej energii vyjadril zatiaľ najsilnejšie. Urobil to počas príhovoru k republikánskym voličom. Uviedol: "Hillary stále presadzovala len vietor, len vietor. Pokiaľ máte niekde blízko domu veterný mlyn, gratulujem - práve váš dom prišiel o 75 percent ceny. A navyše sa hovorí, že ten zvuk spôsobuje rakovinu." Nakoniec sa pokúsil napodobniť zvuk veternej elektrárne, ktorú nazýva veterným mlynom.

 

 

Prezident nikde neuviedol, kde k týmto informáciám prišiel; ale neexistuje jediná štúdia, ktorá by veterné elektrárne (alebo veterné mlyny) so vznikom rakoviny spájala. Naopak existujú mnohé štúdie, ktoré jednoznačne dokazujú súvislosť medzi rakovinou a zbytočnými úmrtiami, ktoré sú spojené s fosílnymi zdrojmi energie. Napríklad v roku 2015 vyšla veľká práca v odbornom časopise European Heart Journal, ktorá opísala, že spaľovanie fosílnych palív spôsobí úmrtie asi 8,8 miliónov ľudí po celom svete - 161-tisíc ich zomrie na rakovinu pľúc. A to za jediný rok!

 

img

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash 

 

Kde sú riziká veterných mlynov? 

 

Vedci nenašli ani žiadne iné zvýšené riziká, ktoré by boli spojená so životom ľudí v blízkosti veterných elektrární. Niečo iné sú ale zvieratá - existuje totiž nebezpečenstvo pre vtáky - tie v skutočnosti naozaj umierajú po náraze na vrtule inštalácií. Avšak aj tu existujú seriózne výskumy, ktoré ukazujú, ako časté to je: "Veterné a jadrové elektrárne sú zodpovedné za 0,3-0,4 úmrtia vtákov na jednu GWh elektriny, ale elektrárne na fosílne palivá sú zodpovedné za 5,2 úmrtí na jednu GWh," preukazuju štúdie. "Čisté" Trumpovo uhlie je teda pre vtáky oveľa väčšou hrozbou než roztočené veterná elektráreň.

 

Znižujú veterné elektrárne ceny bývania?

 

Že blízkosť veterných elektrárni zníži hodnotu majetku, nepovedal tentoraz Donald Trump prvýkrát, už to použil raz, na konci marca tohto roka v Ohiu, tiež na stretnutí s voličmi.

 

Vtedy ale ešte podľa neho pripravili veterné mlyny amerických občanov "len" o 65 percent hodnoty ich nehnuteľného majetku. Prečo sa zrazu táto hrozba zvýšila o celých desať percent, nie je jasné.

 

Tentoraz sa prezident opiera o reálny výskum vedcov z Economics and Financial Studies School of Business Clarkson University, ktorí upozornili, že ak máte na pozemku veternú turbínu, môže cena tohto pozemku klesnúť až o 65 percent.

 

Jediný problém je v tom, že táto práca študovala iba tri pozemky a navyše sa toto číslo objavuje len v jej ranej verzii, navyše s upozornením, že tieto čísla môžu byť kvôli použitej metodológii nepravdivé.

 

Naopak existujú výskumy, ktoré nenašli žiadne rozdiely v cene pozemkov s alebo bez veterných turbín; napríklad práca, ktorá sa venovala cenám 122-tisíc predaných domov, nenašla vôbec žiadny pokles.

 

Niekde medzi sa nachádza britská štúdia, ktorá sa venovala situácii v okolí Londýna, tak konštatovala, že pozemky v blízkosti veterných turbín môžu mať asi o 5-6 percent nižšiu hodnotu ako tie vo väčšej vzdialenosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies