Donald Trump sa prihovára za Rusko, sem by ho chcel opäť pričleniť

NETKY.SK • 21 August 2019, 8:52 • 2 min
Donald Trump sa prihovára za Rusko, sem by ho chcel opäť pričleniť

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump tvrdí, že Rusko by malo byť opätovne členom skupiny ekonomicky najrozvinutejších krajín sveta známej ako G7.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak iba niekoľko dní pred začiatkom summitu tejto skupiny vo Francúzsku.

 

"Myslím si, že je oveľa vhodnejšie byť spolu s Ruskom, obzvlášť v G8, lebo mnohé veci, o ktorých hovoríme, sa týkajú Ruska," odpovedal Trump na novinársku otázku v Bielom dome, pričom spomenul skratku pôvodného formátu zahŕňajúceho Rusko. "Určite si viem predstaviť, že by to bola opäť G8. Ak by niekto dal taký podnet, určite by som ochotný premýšľať o tom s veľkou priazňou," dodal prezident Spojených štátov.

 

 

Rusko vylúčili z dovtedajšej G8 v roku 2014, a to v súvislosti s anexiou Krymu. Klub sa tak vrátil k formátu G7, pozostávajúceho výlučne z demokratických a otvorených ekonomík. Skupinu existujúcu od roku 1975 tvoria Spojené štáty, Británia, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Japonsko.

 

Trump v minulosti opakovane pripísal svojmu predchodcovi v prezidentskom úrade Barackovi Obamovi vinu za vylúčenie Ruska z G8 alebo dokonca aj za anexiu Krymu. Najnovšie sa v tejto súvislosti vyjadril, že Obama sa nechal "preľstiť" ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vladimir Putin addressed the citizens of Russia following the announcement of the presidential election official results by the Central Election Commission. President of Russia Vladimir Putin: Citizens of Russia, friends, Today the Central Election Commission announced the final results of the Russian presidential election. Over 67 percent of voters, which is over 73 million citizens, took part in the voting. Over 56 million of them, which is over 76 percent, voted for the current Head of State. It sets a record in the history of our country. После обнародования Центральной избирательной комиссией официальных итогов голосования на выборах Президента Российской Федерации Владимир Путин обратился к гражданам России. В.Путин: Уважаемые граждане России! Дорогие друзья! Сегодня Центральная избирательная комиссия объявила окончательные результаты выборов Президента России. В них приняли участие более 67 процентов избирателей – свыше 73 миллионов граждан. За действующего главу государства проголосовали свыше 56 миллионов граждан – более 76 процентов избирателей. Это самый высокий уровень поддержки в истории нашей страны.

Príspevok, ktorý zdieľa Владимир Путин (@president_vladimir_putin),

 

Nadchádzajúci summit G7 sa uskutoční 24. - 26. augusta v meste Biarritz na juhozápade Francúzska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona