Donald Trump sa po odpálení rakety na Rijád rozprával so saudskoarabským kráľom

NETKY.SK • 21 December 2017, 07:02 • 2 min
Donald Trump sa po odpálení rakety na Rijád rozprával so saudskoarabským kráľom

WASHINGTON -

slovakia

left justify in out

Americký prezident Donald Trump telefonoval v stredu so saudskoarabským kráľom Salmánom, aby mu vyslovil solidaritu po tom, ako jemenskí povstalci odpálili balistickú raketu smerom na jeho oficiálne sídlo.

 

Koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorá bojuje s jemenskými šiitskými rebelmi, uviedla, že raketu v utorok zachytila nad južným Rijádom. Podľa povstalcov mala strela za cieľ schôdzku "najvyššieho vedenia" v hlavnom meste kráľovstva.

 

Biely dom uviedol, že išlo o útok, ktorý umožnili oddiely iránskych islamských Revolučných gárd. Obaja lídri "diskutovali o dôležitosti zapojenia Organizácie Spojených národov, ktorá by mala brať Irán na zodpovednosť za opakované porušenia medzinárodného práva". Taktiež sa zhodli na dôležitosti opätovného povzbudenia politického procesu s cieľom ukončiť vojnu v Jemene.

 

Koalícia vedená Saudskou Arábiou podnikla v stredu vzdušné útoky na baštu jemenských húsijských rebelov, pričom prišlo o život 19 civilistov.

 

Minulý mesiac Saudská Arábia zneškodnila dve balistické strely vypálené z Jemenu: jednu z nich blízko medzinárodného letiska v Rijáde, ďalšia smerovala na juhozápadnú saudskoarabskú provinciu Asír. Saudská Arábia vtedy zareagovala intenzívnymi náletmi v Jemene.

 

Koalícia vedená Saudskou Arábiou bojuje proti húsíom podporovaným Iránom už od roku 2015. Títo šiitskí povstalci ovládajú jemenské hlavné mesto Saná i väčšinu jemenského severu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies