Donald Trump privítal v Bielom dome Angelu Merkelovú

NETKY.SK • 27 Apríl 2018, 18:47 • 2 min
Donald Trump privítal v Bielom dome Angelu Merkelovú

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump privítal v piatok v poludňajších hodinách miestneho času vo Washingtone nemeckú spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú. Tentoraz v úvode stretnutia nechýbali dva bozky na líca a stisk rúk.

slovakia

left justify in out

Pre hostku z Berlína je to od nástupu súčasného prezidenta USA do úradu v januári 2017 jej druhá návšteva v jeho sídle - Bielom dome.

 

Obe strany si na osobné stretnutie vyhradili asi 160 minút vrátane krátkej tlačovej konferencie. Donald Trump podľa tlačovej agentúry DPA v úvode ocenil vzťahy s kancelárkou, ktoré niektorí nechápali, a označil šéfku nemeckej spolkovej vlády za "mimoriadnu ženu". Zároveň jej ešte raz zablahoželal k víťazstvu jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v parlamentných voľbách vlani v septembri.

 

Angela Merkelová pripomenula, že vytvorenie nemeckej vlády trvalo o čosi dlhšie, avšak zdôraznila, že pre ňu bolo dôležité absolvovať prvú mimoeurópsku návštevu po opätovnom zvolení do jej čela vo Washingtone a signalizovať tak prehĺbenie vzájomnej spolupráce.

 

Predmetom rokovaní oboch štátnikov by mali byť tak dvojstranné, ako aj zahraničnopolitické a bezpečnostnopolitické otázky, veď, ako vopred upozornili oficiálne zdroje v Berlíne, tak Európa, ako aj Spojené štáty sú konfrontované s celým radom výziev.

 

Očakáva sa, že obe strany využijú osobné stretnutie na prerokovanie aktuálnej situácie v Sýrii, budúcej spolupráce s Ruskom, obchodného sporu hroziaceho prerásť v obchodnú vojnu i vzťahov s Iránom. Biely dom už vopred podčiarkol, že obaja lídri potvrdia nemecko-americké partnerstvo ako bázu transatlantických vzťahov a spolupráce v Severoatlantickej aliancii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona