Donald Trump pripisuje zodpovednosť za útoky na amerických vládnych zamestnancov Kube

NETKY.SK • 17 Október 2017, 07:03 • 2 min
Donald Trump pripisuje zodpovednosť za útoky na amerických vládnych zamestnancov Kube

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyslovil presvedčenie, že Kuba "je zodpovedná" za "veľmi nezvyčajné" útoky na amerických vládnych zamestnancov v Havane.

slovakia

left justify in out

Trump nevysvetlil, či sa domnieva, že Kuba spáchala útoky alebo iba nesie zodpovednosť, pretože k nim došlo na kubánskej pôde. Predtým sa Trumpova administratíva vyjadrila, že Kuba je zodpovedná za bezpečnosť amerických pracovníkov v krajine, ale neobvinila Kubu z týchto útokov.

 

Podľa USA mohla Kuba útokom zabrániť. Avšak preto, lebo Kuba prísne kontroluje bezpečnosť na ostrove, a nie preto, lebo sa USA domnievajú, že za útokmi je prezident Raúl Castro.

 

22 amerických diplomatov a ich rodinných príslušníkov začalo postupne od konca vlaňajška trpieť rôznymi chorobnými príznakmi. Niektorým diagnostikovali mierne poškodenie mozgu, trvalú stratu sluchu či otras mozgu. Iní trpeli žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťami hlavy a zvonením v ušiach alebo sa nedokázali sústrediť či spomenúť si na bežné slová. Podľa amerických vyšetrovateľov je možné, že išlo o útoky na zdravie nejakým zvukovým prístrojom.

 

Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez koncom septembra na návšteve Washingtonu trval na tom, že jeho vláda nemá nič spoločné s neobjasnenými útokmi na zdravie amerických diplomatov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies