Donald Trump prijme v apríli čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 09:43 • 2 min
Donald Trump prijme v apríli čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga

WASHINGTON/PEKING - Americký prezident Donald Trump prijme v apríli na Floride čínskeho partnera Si Ťin-pchinga.

slovakia

left justify in out

Summit USA-Čína, naplánovaný na 6.-7. apríla, sa uskutoční na Trumpovom okázalom sídle Mar-a-Lago v Palm Beach. Podujatie budú sprevádzať mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Informoval o tom dnes čínsky po anglicky písaný denník South China Morning Post s odvolaním sa na americkú televíznu stanicu CNN.

 

Stretnutie najvyšších predstaviteľov USA a Číny bude najmä pracovným podujatím, lídri si však podľa amerických médií spoločne zahrajú aj golf. Stanica CNN s odvolaním sa na predstaviteľa Trumpovej vlády upozornila, že program summitu je zatiaľ predbežný.

 

Rozľahlé sídlo Mar-a-Lago zakúpil Trump v roku 1985. Prezident o ňom často hovorí ako o svojom "Bielom dome na juhu". Skôr však než Si Ťin-pching príde do USA, pocestuje počas nasledujúceho víkendu do čínskej metropoly Peking šéf americkej diplomacie Rex Tillerson.

 

Ministra by tam mal prijať najvyšší predstaviteľ Číny Si s tým, že toto stretnutie by malo nastoliť rámec plánovanému summitu prezidentov, uviedli pozorovatelia na margo schôdzky na Floride. Od víťazstva Donalda Trumpa v amerických voľbách vlani v novembri podstupujú vzťahy USA-Čína skúšku odolnosti, píše vo svojom článku South China Morning Post.

 

Trump totiž označil Peking za manipulátora meny a spochybňuje čínsku politiku jednej strany, považujúcu Taiwan za súčasť Čínskej ľudovej republiky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies