Donald Trump predstavil novú bezpečnostnú stratégiu USA

NETKY.SK • 19 December 2017, 06:28 • 2 min
Donald Trump predstavil novú bezpečnostnú stratégiu USA

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump predstavil v pondelok v Bielom dome novú bezpečnostnú stratégiu Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Trump sa chce podľa nej sústrediť najmä na dôsledné presadzovanie amerických národných záujmov, a to aj v prípadoch, ak to môže znamenať zhoršenie vzťahov s inými krajinami. Leitmotívom dokumentu je heslo z Trumpovej predvolebnej kampane Amerika na prvom mieste. Spojené štáty budú za Trumpa "stáť za svojimi záujmami tak, ako ešte nikdy nestáli," vyhlásil prezident. "Amerika je v hre a Amerika zvíťazí," povedal.

V kľúčovom dokumente sa síce hovorí aj o spolupráci s inými krajinami, tá však podľa Trumpovej administratívy musí prebiehať "spôsobom, ktorý vždy ochraňuje naše národné záujmy".

"Žijeme v neobyčajne nebezpečnom svete," poznamenal v pondelok Trump pri predstavovaní dokumentu. "Ale Amerika na svetovej scéne opäť vedie," dodal. Na presadzovanie amerických záujmov treba podľa Trumpa využiť "každý nástroj, ktorým náš národ disponuje".

V novej bezpečnostnej stratégii sa ako prostriedky na ochranu Spojených štátov pred ohrozením zo zahraničia spomínajú okrem iného múr na hraniciah s Mexikom či nové opatrenia proti prisťahovalcom. Dokument ďalej vyzýva na "propagovanie americkej prosperity a demonštrovanie mieru prostredníctvom sily".

Zatiaľ čo Trumpov predchodca Barack Obama v bezpečnostnej stratégii, ktorú zverejnil v roku 2015, ako jednu z hlavných hrozieb pre bezpečnosť USA spomínal globálne otepľovanie, Trump túto tému obchádza. Naopak, píše o tom, že Amerika musí byť "dominantnou v oblasti energetiky". O životnom prostredí sa nová stratégia zmieňuje iba vetou, že Spojené štáty "si uvedomujú dôležitosť environmentálneho líderstva".

Trumpova bezpečnostná stratégia okrem toho potvrdzuje určitý posun súčasnej americkej administratívy v nazeraní na problémy Blízkeho východu. "Hrozby zo strany radikálnych džihádistických teroristických organizácií a hrozba zo strany Iránu nám ukazujú, že Izrael nie je príčinou problémov regiónu," píše sa v dokumente.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona