Donald Trump pochválil KĽDR za nepredvedenie medzikontinentálnych rakiet

NETKY.SK • 10 September 2018, 07:01 • 2 min
Donald Trump pochválil KĽDR za nepredvedenie medzikontinentálnych rakiet

NEW YORK - Americký prezident Donald Trump vyjadril uznanie Severnej Kórei za to, že usporiadala v nedeľu vojenskú prehliadku bez predvedenia medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM).

slovakia

left justify in out

Podľa neho šlo o "veľké a pozitívne vyhlásenie" zo strany tejto krajiny, ktorá tým potvrdila svoj záväzok k denuklearizácií.

 

"Severná Kórea práve usporiadala prehliadku, oslavujúc 70. výročie svojho vzniku, bez obvyklého predvedenia balistických rakiet," napísal Trump v nedeľu na sociálnej sieti Twitter. Zároveň poďakoval severokórejskemu vodcovi Kim Čong-unovi so slovami: "Obaja dokážeme, že všetci sa mýlia. Že od dvoch ľudí, ktorí spolu súhlasia, nevznikne dobrý dialóg."

 

Na vojenskej prehliadke v metropole Pchjongjang sa v nedeľu objavili tanky, množstvo pochodujúcich oddielov, no menší počet rakiet než zvyčajne.

 

Viacerí analytici už vopred odhadovali, že Kim Čong-un sa po júnovom summite s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, na ktorom prisľúbil denuklearizáciu Kórejského polostrova, bude snažiť, aby prehliadka vyznela miernejšie. Ak by totiž Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) predviedla rakety ICBM, ktoré by údajne mohli niesť jadrové hlavice a zasiahnuť až územie USA, mohlo by to byť vnímané ako provokácia.

 

Hoci KĽDR usporadúva obdobné vojenské prehliadky takmer každý rok, tá nedeľňajšia sa konala v obzvlášť citlivom období. Snaha o zmiernenie napätia medzi USA a Severnou Kóreou od júnového summitu v Singapure akosi stagnuje. Obe strany totiž trvajú na inom východiskovom bode; a kým USA požaduje najskôr denuklearizáciu Kórejského polostrova, Pchjongjang chce najprv uistenie o svojej bezpečnosti a tiež mierovú dohodu, ktorá by oficiálne ukončila kórejskú vojnu z rokov 1950-1953.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies