KĽDR sa Spojeným štátom vyhráža tisícnásobnou pomstou, o jadrovom programe nebude rokovať za žiadnych okolností

NETKY.SK • 7 August 2017, 16:10 • 2 min
KĽDR sa Spojeným štátom vyhráža tisícnásobnou pomstou, o jadrovom programe nebude rokovať za žiadnych okolností

WASHINGTON - Prezidenti Spojených štátov a Južnej Kórey, Donald Trump a Mun Če-in, sa vo svojom nedeľňajšom telefonáte zhodli, že Severná Kórea predstavuje vzrastajúcu priamu hrozbu pre väčšinu krajín sveta.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea dnes vyhlásila, že "za žiadnych okolností" nebude rokovať o svojom programe vývoja jadrových zbraní a obvinila Spojené štáty, že tlačí situáciu do "extrému".

 

"Za žiadnych okolností nedáme jadrové zbrane a balistické rakety na rokovací stôl," uviedol severokórejský minister zahraničných vecí I Jong-ho v rámci zasadnutia ministrov zahraničných vecí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) .

 

Povedal tiež, že jeho krajina nemá v úmysle použiť jadrové zbrane voči žiadnemu štátu "okrem USA". To by sa mohlo zmeniť iba v prípade, že by sa nejaký štát pridal k USA pri akcii voči KĽDR.

 

I Jong-ho ďalej zdôraznil, že za krízu na Kórejskom polostrove nesie zodpovednosť výhradne Washington. Severná Kórea je pripravená dať USA tvrdú lekciu prostredníctvom svojich strategických jadrových síl, dodal severokórejský minister zahraničných vecí.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes po stretnutí so svojím severokórejským náprotivkom I Jong-hom vyzval na ukončenie eskalácie napätia na Kórejskom polostrove.

 

Lavrov vyzval všetky strany kórejského konfliktu, aby v uvažovaní o použití vojenskej sily "prejavili maximálnu zdržanlivosť" a prikročili k "denuklearizácii" polostrova, uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

Lavrov a I Jong-ho, ktorí sa stretli vo filipínskej metropole Manila v rámci zasadnutia ministrov zahraničných vecí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), si vymenili názory na rozvoj dvojstranných vzťahov medzi Ruskom a KĽDR v kontexte zaistenia bezpečnosti v oblasti severovýchodnej Ázie, uvádza sa ďalej v spomenutom vyhlásení.

 

Rusko a Čína sú podľa DPA jediné krajiny, ktoré s KĽDR udržujú relatívne úzke diplomatické styky.

 

Severná Kórea dnes vyhlásila, že za sankcie, ktoré na Pchjongjang minulý týždeň uvalila Bezpečnostná rada OSN, sa Spojeným štátom "tisícnásobne" pomstí.

 

Vláda označila sankcie "za násilné porušenie suverenity spojené s odporným plánom USA izolovať a udusiť" Severnú Kóreu, ktorá plánuje vykonať bližšie nešpecifikovaný "akt spravodlivosti".

 

Rezolúcia zakazuje Severnej Kórei vývoz uhlia, železa, železnej rudy, olova, olovenej rudy a plodov mora. Príjmy z exportu týchto tovarov dosiaľ krajine ročne vynášali zhruba miliardu dolárov a tvorili tak asi tretinu z jej celkových príjmov z vývozu.

 

Nové sankcie OSN taktiež zakazujú iným krajinám zvyšovať súčasný počet pracovníkov pôvodom z KĽDR, zakladať spoločné podniky s KĽDR či realizovať nové investície v existujúcich spoločných podnikoch.

 

Rezolúcia bezprostredne reaguje na skúšky severokórejskych medzikontinentálnych balistických rakiet z 3. a 27. júla, po ktorých Pchjongjang vyhlásil, že celé pevninské USA má na dostrel.

 

Obaja lídri počas rozhovoru tiež privítali sobotňajšie jednomyseľné schválenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá uvaľuje na Pchjongjang nové sankcie po nedávnych skúškach medzikontinentálnych balistických striel.

 

Severná Kórea je terčom medzinárodnej pozornosti už dlhé mesiace vzhľadom na početné raketové i viaceré jadrové skúšky.

 

Prezidenti Trump a Mun v telefonáte potvrdili, že sú odhodlaní úplne uskutočniť najnovšiu i všetky súvisiace rezolúcie a že budú vyzývať medzinárodné spoločenstvo, aby urobilo to isté.

 

Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson predtým vyhlásil, že nové sankcie OSN voči Pchjongjangu sú "veľmi dobrým výsledkom".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies