AKTUALIZOVANÉ Donald Trump dnes uzná Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela

NETKY.SK • 6 December 2017, 13:10 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Donald Trump dnes uzná Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump uzná v stredu Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela a dá pokyn ministerstvu zahraničných vecí, aby začalo niekoľkoročný proces presťahovania veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema. Pápeža Františka táto vzniknutá situácia nenechala chladným a preto požiadal, aby sa v otázke Jeruzalema rešpektoval jeho súčasný stav, s cieľom vyhnúť sa ďalšiemu konfliktu.

slovakia

left justify in out

Uznanie Jeruzalema ako izraelského hlavného mesta bude skôr potvrdením "historickej a súčasnej reality" ako politickým vyhlásením. Poznamenali, že takmer všetky izraelské vládne úrady a parlament sú v Jeruzaleme, a nie v Tel Avive, kde USA a ďalšie krajiny majú veľvyslanectvá.

 

Presťahovanie ambasády, ktoré Trump sľúbil v predvolebnej kampani, sa neudeje okamžite. Šéf Bieleho domu hovoril v utorok o svojich plánoch s lídrami blízkovýchodných krajín aj napriek varovaniam od palestínskych a arabských vodcov, že takéto rozhodnutie by mohlo vyvolať násilie a nestabilitu po celom regióne.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dokonca pohrozil prerušením diplomatických vzťahov s Izraelom, ak by sa USA odhodlali pre podobný krok. "Pán Trump, Jeruzalem je červenou čiarou pre moslimov," vyhlásil Erdogan na straníckej akcii v Ankare.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po telefonáte s Trumpom podľa vyhlásenia Elyzejského paláca konštatoval, že štatút Jeruzalema by mali stanoviť v rámci mierových rokovaní Izraelčania a Palestínčania. Z "veľmi vážneho vývoja" vyjadril obavy aj nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel.

 

Postavenie Jeruzalema - mesta posvätného pre moslimov, kresťanov i židov - je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu. Izrael ho pokladá za svoje hlavné mesto, ale medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút mesta sa musí určiť na mierových rozhovoroch.

 

Palestínčania žiadajú, aby bol ich hlavným mestom východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.

 

František v tejto súvislosti v stredu uviedol, že je hlboko znepokojený nedávnym vývojom situácie a označil Jeruzalem za jedinečné a posvätné miesto pre všetkých kresťanov, židov a moslimov. Zároveň každého vyzval, aby "rešpektoval status quo mesta" v súlade s rezolúciami OSN. "Modlím sa k Bohu, aby jeho identita ostala zachovaná a posilnená pre dobro Svätej zeme, Blízkeho východu i celého sveta," povedal pápež.

 

Izraelská armáda zvýšila od utorka pohotovosť svojich jednotiek v Jeruzaleme i v Predjordánsku, pretože sa obáva nepokojov, ktoré by mohlo vyvolať očakávané uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela zo strany USA, informoval v stredajšom vydaní denník The Times of Israel. Dodal, že americká vláda vyzvala svojich zamestnancov pôsobiacich v Izraeli, aby sa až do vydania ďalších pokynov vyhýbali jeruzalemskému Starému mestu i Predjordánsku.

 

V súvislosti s očakávaným vyhlásením Jeruzalema za hlavné mesto Izraela zo strany USA izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu uviedol, že konečne dochádza k uznaniu historických práv Izraela.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies