Donald Trump chce uzavrieť hranicu s Mexikom, migrantov z Hondurasu odmieta prijať

NETKY.SK • 19 Október 2018, 07:02 • 2 min
Donald Trump chce uzavrieť hranicu s Mexikom, migrantov z Hondurasu odmieta prijať

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump včera vyhlásil, že je ochotný uzavrieť južnú hranicu USA, aby tak zastavil karavánu migrantov presúvajúcu sa aktuálne smerom na sever z Hondurasu.

slovakia

left justify in out

Vlády Hondurasu, Guatemaly a Salvádoru pritom obvinil, že robia iba málo pre to, aby zabránili prechodu migrantov do Mexika.

Ešte v stredu Trump kritizoval uvedené tri stredoamerické krajiny a pohrozil im obmedzením finančnej pomoci, ak masovú migráciu nezastavia.

 

img

Zdroj: SITA

 

"Okrem zastavenia všetkých platieb týmto krajinám, ktoré, ako sa zdá, nemajú takmer žiadnu kontrolu nad svojim obyvateľstvom, musím čo najdôraznejšie požiadať Mexiko o zastavenie tohto náporu - a ak to nebude schopné urobiť, povolať americkú armádu a UZAVRIEŤ NAŠU JUŽNÚ HRANICU!" napísal šéf Bieleho domu na Twitteri.

 

Ochrana hranice, na ktorú "útočia" okrem iných aj "kriminálne živly", je podľa neho dôležitejšia ako nedávno dosiahnutá obchodná dohoda s Mexikom. Problém migrácie do Spojených štátov podľa Trumpa súvisí so "slabými zákonmi", za ktoré pripisuje zodpovednosť opozičnej Demokratickej strane.

 

img

Donald Trump

Zdroj: SITA

 

Trump sa tak vyjadril pred piatkovou cestou amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea do Mexika. Tamojšia vláda nasadila na hranici s Guatemalou policajné posily v očakávaní príchodu 1500-3000 skupiny migrantov, ktorí vyrazili minulú sobotu zo severného Hondurasu. Policajti však podľa zverejnených vyhlásení zastavia iba osoby bez potrebných dokladov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies