Donald Trump chce na čínske produkty uvaliť ďalšie clá, Čína pripravuje tvrdú odvetu

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 16:52 • 2 min
Donald Trump chce na čínske produkty uvaliť ďalšie clá, Čína pripravuje tvrdú odvetu

WASHINGTON - Napriek signálom z americkej vlády o ochote s Pekingom diskutovať, spor medzi USA a Čínou opäť nabral na intenzite.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Donald Trump totiž najnovšie nariadil úradom v oblasti obchodu preskúmať možnosti uvalenia ďalších ciel na čínsky tovar, a to za približne 100 miliárd USD (81,57 miliardy eur). Riziko obchodnej vojny medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta sa tak opätovne zvýšilo.

 

Trump uviedol, že tak rozhodol "vzhľadom na neférové odvetné kroky Číny" na skoršie opatrenia USA zahrňujúce clá na čínsky tovar za približne 50 miliárd USD ročne. Dodal, že preto nariadil Úradu amerického obchodného splnomocnenca, aby zvážil zavedenie dodatočných dovozných ciel na čínske produkty v hodnote 100 miliárd USD a ak by tak úrad urobil, aby aj identifikoval produkty, ktoré by pod tieto clá mohli spadať. Zároveň uviedol, že ministerstvu pôdohospodárstva nariadil, aby vypracovalo plán na ochranu farmárov.

 

Nervozita medzi ekonómami a zástupcami firiem v USA sa tak ešte zvýšila. "Takto nejako vyzerá obchodná vojna a pred týmto sme už od začiatku varovali," povedal šéf americkej Národnej federácie maloobchodu Matthew Shay. Podľa neho ten, kto na to doplatí, budú najmä americké domácnosti a vyzval Trumpa, aby "prestal hrať s americkou ekonomikou túto hru na kura".

 

Ak USA k clám definitívne pristúpia, Peking tento útok tvrdo vráti. Čínske ministerstvo obchodu vyhlásilo, že ak Trump bude pokračovať v ohlásených plánoch týkajúcich sa zvýšenia ciel, Čína je pripravená bez váhania prijať odvetné opatrenia. Ministerstvo dodalo, že v takomto prípade už nebudú možné ďalšie rokovania.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies