Donald Trump a Kim Čong-un sa na denuklearizácii opäť nedohodli

NETKY.SK • 28 Február 2019, 08:24 • 2 min
Donald Trump a Kim Čong-un sa na denuklearizácii opäť nedohodli

HANOJ - Na summite amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vo vietnamskom Hanoji sa nepodarilo dosiahnuť dohodu.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že lídri diskutovali o denuklearizácii Kórejského polostrova. "Teraz sa nedosiahla žiadna dohoda, ale príslušné tímy sa tešia na budúce stretnutia," konštatovala. Schôdzky medzi Trumpom a Kimom označila za "veľmi dobré a konštruktívne".

 

Obaja politici odišli z hotela, kde sa konal summit, oveľa skôr, ako bol pôvodný plán. Zrušili pracovný obed a aj ceremóniu, na ktorej mali dohodu podpísať.

 

img

 

Trump vo štvrtok ráno po príchode do hotela v krátkom vyhlásení pre médiá uviedol, že sa v súvislosti s jadrovou dohodou "nikam neponáhľa". "Rýchlosť nie je pre mňa taká podstatná," povedal Trump a dodal, že dôležitejšie je "uzavrieť dobrú dohodu" o odstránení severokórejského jadrového arzenálu.

 

Prezident Spojených štátov vyhlásil, že americké sankcie boli problémovým bodom na summite so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vo vietnamskom Hanoji, na ktorom sa nepodarilo dosiahnuť dohodu. Severná Kórea požadovala, aby zrušil všetky sankcie voči tejto krajine výmenou za denuklearizáciu, ale nebol to ochotný urobiť. "Niekedy musíte odísť," povedal o predčasnom ukončení summitu s Kimom, ktorý ho však ubezpečil, že Severná Kórea naďalej nebude vykonávať jadrové a raketové testy.

 

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyjadril ľútosť nad tým, že obe strany nezašli ďalej. Podľa jeho slov žiadali Kima, aby urobil viac, ale "on to nebol pripravený urobiť".

 

img

 

Trump s Kimom absolvovali svoj prvý, historický summit vlani v júni v Singapure. Išlo o vôbec prvé stretnutie lídrov USA a KĽDR. Obaja politici sa zaviazali, že budú pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky, ktoré žiadal Pchjongjang. Veľmi všeobecne formulovaná dohoda však bezprostredne nepriniesla hmatateľné výsledky.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies