Domorodí lídri v Austrálii sa dožadujú oficiálneho zastúpenia v parlamente

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 14:18 • 2 min
Domorodí lídri v Austrálii sa dožadujú oficiálneho zastúpenia v parlamente

SYDNEY - Lídri austrálskych aborigénov vyzvali počas historického summitu, ktorý sa konal tento týždeň, na zriadenie nového oficiálneho orgánu, ktorý by reprezentoval týchto pôvodných obyvateľov vo federálnom parlamente Austrálie.

slovakia

left justify in out

Vyše 250 aborigénskych delegátov sa stretlo neďaleko ikonickej hory Uluru, kde diskutovali o najlepšom spôsobe uznania pôvodných obyvateľov Austrálie. Zamietli však myšlienku ústavného uznania ako príliš symbolický krok. Požadujú namiesto toho ústavne zakotvený "hlas" v parlamente a neskôr i zmluvu s austrálskou vládou.

Delegáti vyhlásili, že prijmú iba "podstatnú ústavnú zmenu a štrukturálnu reformu", ktoré budú mať praktický dosah na život aborigénskeho obyvateľstva. Odporúčania prijaté na summite následne predložia austrálskym politickým lídrom v Canberre, ktorí rozhodnú, či sa bude konať celoštátne referendum.

Stretnutie sa konalo pri príležitosti 50. výročia prelomového hlasovania, na základe ktorého boli aborigéni začlenení do celonárodného sčítania ľudu. Austrálsky premiér Malcolm Turnbull i opozičný líder Bill Shorten odmietli účasť na tomto summite s argumentom, že nechcú ovplyvňovať aborigénsku diskusiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies