Domino efekt v prípade zastavenia výroby problémového 737 MAX

NETKY.SK • 20 December 2019, 17:16 • 2 min
Domino efekt v prípade zastavenia výroby problémového 737 MAX

WICHITA - Americká spoločnosť Spirit AeroSystems, najväčší dodávateľ komponentov pre amerického výrobcu dopravných lietadiel Boeing, oznámila, že zastavuje výrobu trupov uzemneného lietadla 737 MAX.

slovakia

left justify in out

Domino efekt

Urobila tak pár dní po tom, ako Boeing oznámil, že od januára na určitý čas produkciu lietadiel 737 MAX zastaví. Oznámenie firmy Spirit AeroSystems je tak prvým výraznejším signálom presúvania problému okolo lietadla 737 MAX aj na dodávateľov, čím hrozí rušenie tisícok pracovných miest.

 

 

Situácia dodávateľa

Firma Spirit patrí k najpoškodenejším v dôsledku pozastavenia výroby lietadiel 737 MAX, keďže toto lietadlo zabezpečuje až polovicu z jej ročných tržieb. "Pozastavenie výroby komponentov bude mať negatívny vplyv na biznis spoločnosti, jej finančnú pozíciu aj cash flow," uviedol Spirit s tým, že výrobu trupov pre 737 MAX zastaví od januára.

 

img

 

Nakupovanie nad rámec

Americká spoločnosť na výrobu lietadiel sa až do oznámenia o zastavení produkcie 737 MAX snažil ochrániť dodávateľov pred finančnými dôsledkami svojich problémov s uzemneným strojom a komponenty pre lietadlo naďalej kupoval. Nakupoval ich dokonca vo väčšej miere, než určovala jeho vlastná produkcia, aby tak zabránil prípadným výpadkom v dodávkach po tom, ako sa uzemnený stroj vráti späť do prevádzky. Spirit tak dodával trupy pre 737 MAX v rámci pôvodnej výroby 52 lietadiel mesačne, zatiaľ čo Boeing už pred časom znížil svoju produkciu na 42 strojov za mesiac.

 

 

Tragické udalosti

Najpredávanejšie lietadlo Boeingu bolo stiahnuté z oblohy v marci tohto roka po dvoch tragických nehodách, ktoré nasledovali v relatívne krátkom čase po sebe. Koncom októbra 2018 sa do Jávskeho mora zrútilo lietadlo indonézskej spoločnosti Lion Air a začiatkom marca tohto roka havarovalo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe lietadlo etiópskych aerolínií Ethiopian Airlines. Pri nehodách zahynulo spolu takmer 350 ľudí.

 

img

 

Nejasná budúcnosť

Boeing očakával, že po úprave problematického stabilizačného systému, ktorý je podľa všetkého príčinou pádu lietadiel, vydá americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) lietadlu nový certifikát. Úrad však oznámil, že do konca tohto roka to nebude. Analytici aj niektorí dodávatelia sa teraz obávajú, že výroba 737 MAX môže byť zastavená celý 1. polrok, prípadne aj dlhšie. Ak sa tak stane, bude to znamenať obrovské straty pre dodávateľské firmy po celom svete.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies