Dominik Hrbatý na tri roky do služieb tureckej federácie

NETKY.SK • 28 November 2013, 18:05 • 2 min
Dominik Hrbatý na tri roky do služieb tureckej federácie

BRATISLAVA - Slovenský tenista v útlmovej fáze kariéry Dominik Hrbatý sa dohodol na trojročnej spolupráci s tureckou federáciou TTF. Uviedol to pre agentúru SITA. Ak Medzinárodná tenisová federácia (ITF) schváli výnimku, o ktorú TTF požiadala, bude Športovec roka 2005 v SR v rámci svojej misie v krajine polmesiaca aj kapitánom tureckej daviscupovej reprezentácie mužov.

slovakia

left justify in out

"Zmluvu môžem prehodnotiť po prvom roku. Je v nej zakotvených 10 týždňov môjho pôsobenia v Turecku ročne," konkretizoval 35-ročný Bratislavčan Hrbatý. K okolnostiam zrodu kooperácie povedal: "Keď som sa nedohodol so Slovenským tenisovým zväzom, ktorý odo mňa požadoval 16 týždňov úväzku ročne, zhodou okolností sa na mňa obrátili tureckí funkcionári. Čo sa týka samotného postu daviscupového kapitána, sú tam pre zahraničných adeptov prípustné výnimky od ITF najmä v prípadoch, keď krajina nemá bohatú tenisovú históriu a bývalých popredných hráčov. Nemal by v tom byť problém, ale moje pôsobenie v Turecku na tom aj tak nestojí a nepadá."

Turci sú v "šalátovej mise" v III. skupine euroafrickej zóny, teda vo "IV. lige" v hierarchii súťaže. V renkingu ITF figurujú na 105. pozícii. Disponujú Marselom Ilhanom, ktorý je 186. v renkingu ATP a už bol aj na 87. priečke, ale ich dvojka Tuna Altuna figuruje až na 673. mieste. "Ak by aj postúpili o skupinu vyššie, okamžite by zase zostúpili," podotkol niekdajší 12. muž počítačového poradia Hrbatý a pokračoval: "Angažovali otca Sergiho Brugueru Lluisa na šesť mesiacov do roka, od základov budujú systém. Budem im pomáhať s utváraním tréningových plánov a ich správnym plnením."

Slovenský daviscupový rekordér Hrbatý vyzdvihol činorodosť Turkov v tomto odvetví: "Majú tenisový boom, hrá sa u nich 52 turnajov Futures do roka, v budúcej sezóne usporiadajú 7 challengerov ATP, ostatné tri sezóny hostili koncoročný šampionát WTA. Federácia sídli v Ankare, v Istanbule majú národné tenisové centrum, väčšina turnajov sa koná v Antalyi. Moja výpomoc teda bude mať nielen rôzne formy, ale aj miesta výkonu funkcie."

Riaditeľ challengerového turnaja v Trnave Dominik Hrbatý už tri roky hrá na individuálnej medzinárodnej úrovni len príležitostne. Vyskúšal si ligové súťaže družstiev v zahraničí, prispieval radami Čechovi Lukášovi Rosolovi a čerstvejšie Američanovi Patrickovi Davidsonovi. V septembri pobudol pri daviscupovom tíme SR ako motivátor. V októbri sa objavili v rakúskych médiách chýry o jeho možnej dohode s národným zväzom ÖTV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies