Dominantnou témou na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii bude Ukrajina

NETKY.SK • 6 Február 2015, 12:59 • 2 min
Dominantnou témou na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii bude Ukrajina

MNÍCHOV - Koncentrované diplomatické úsilie o riešenie konfliktu na Ukrajine bude dominantnou témou Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, ktorá sa dnes začína a na ktorej sa bude hovoriť aj o Blízkom východe, medzinárodnom terorizme a bezpečnosti v Tichomorí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na trojdňovej akcii sa zídu desiatky vysokých politických predstaviteľov a ministrov obrany a zahraničných vecí; Slovensko bude zastupovať podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Šéf americkej diplomacie John Kerry už je v Mníchove, kam pricestoval po svojich štvrtkových rokovaniach v Kyjeve, informovala agentúra AP.
     

Konferenciu otvorí o 15.00 h skúsený nemecký diplomat Wolfgang Ischinger, ktorý je predsedom jej organizačného výboru. Po ňom vystúpia nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
     

Následne sa najvyšší veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove, zapojí do diskusie o hybridnom vedení vojny. Tento termín vystihuje konflikt na Ukrajine, kde Rusko podľa obvinení vedie skrytú vojnu za pomoci dobrovoľných bojovníkov, dodávok zbraní a masívnej propagandy, vysvetľuje agentúra DPA.
     

Bývalý austrálsky premiér Kevin Rudd bude dnes viesť debatu o geopolitike v Tichomorí, po ktorej bude nasledovať diskusia vedená vysokým komisárom OSN pre utečencov Antóniom Guterresom o medzinárodnej utečeneckej kríze.

     

V sobotu vystúpia na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii nemecká kancelárka Angela Merkelová, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, americký viceprezident Joe Biden a ukrajinský prezident Petro Porošenko.
     

Merkelová spoločne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom predstavili vo štvrtok v Kyjeve, kde sa stretli s Porošenkom, najnovšiu mierovú iniciatívu. Dnes by o nej mali rokovať v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
     

Hollande dnes pred cestou do Moskvy povedal, že ich cieľom je dosiahnuť globálnu dohodu o ukončení násilia na Ukrajine, pričom zdôraznil, že prímerie je iba prvý krok.
     

"Všetci vedia, že prvý krok musí byť prímerie, ale to nepostačuje. Musíme dosiahnuť komplexnú dohodu," citovala ho agentúra Reuters.
     

Hollande a Merkelová skoordinovali svoju návštevu Kyjeva po tom, ako separatistickí povstalci začali novú ofenzívu, ktorou narušili päťmesačné prímerie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona