Dombrovskis: Grécke "nie" prehĺbilo priepasť medzi Aténami a zvyškom eurozóny

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 17:22 • 2 min
Dombrovskis: Grécke "nie" prehĺbilo priepasť medzi Aténami a zvyškom eurozóny

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis dnes vyhlásil, že exekutíva EÚ berie na vedomie výsledok nedeľňajšieho referenda v Grécku a rešpektuje demokratickú voľbu gréckeho ľudu. Grécke "nie" však podľa neho prehlbuje priepasť medzi Aténami a ďalšími krajinami eurozóny.

slovakia

left justify in out

"Neexistuje žiaden jednoduchý spôsob ako vyriešiť túto krízu. Premrhalo sa príliš veľa času a príliš veľa príležitostí," uviedol Dombrovskis vo vyhlásení pre médiá.
     

Európska komisia je pripravená pokračovať v spolupráci s Gréckom, avšak nemôže s Aténami rokovať o novom programe pomoci bez mandátu od Euroskupiny. Dombrovskis pripomenul, že výsledok referenda signalizuje odmietnutie reforiem, ktoré do značnej miery navrhovalo samotné Grécko.
     

"Európa bola po boku gréckeho ľudu počas celej krízy. Európski daňoví poplatníci ponúkli bezprecedentnú finančnú pomoc," konštatoval Dombrovskis.
     

Od roku 2010 bolo vyplatených 184 miliárd eur prostredníctvom gréckeho úverového rámca a Európskeho mechanizmu pre finančnú stabilitu. Tieto zdroje išli na podporu reforiem gréckej ekonomiky, aby sa v budúcnosti mohla stať odolnou a nezávislou od vonkajšej pomoci.
     

"Ale reformy boli často oneskorené či vykonané iba čiastočne, čo viedlo k predĺženiu recesie a ťažšej realizácii reforiem v neskoršom období. Avšak pred ôsmimi mesiacmi sa Grécku nakoniec podarilo dosiahnuť zvrat. Ekonomika rástla, investície pribúdali a opätovne vznikali pracovné miesta," pripomenul Dombrovskis. V tomto období krajina začala uvažovať o návrate na finančné trhy a ukončení záchranného programu. 
     

Súčasná grécka vláda však nebola schopná využiť túto situáciu na ponúknutie dôveryhodnej stratégie pre ukončenie dlhovej krízy. Jej opatrenia v podobe kontroly kapitálových tokov a obmedzenia výberov hotovosti z bánk sú podľa Dombrovskisa nespravodlivé voči občanom Grécka.
     

"Prioritou pre grécku vládu je teraz to, aby urýchlene vykonala reformy nevyhnutné na obnovenie finančnej stability, hospodárskeho rastu a riešenia sociálnych problémov Grécka," odkázal podpredseda EK. To podľa Dombrovskisa znamená, že vláda musí byť zodpovedná voči svojim občanom aj ohľadom možných nepriaznivých dôsledkov opatrení, ktoré prijíma.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies