Dombrovskis: EÚ je ochotná ponúknuť Grécku ďalšiu pomoc v utečeneckej kríze

NETKY.SK • 26 Október 2015, 14:17 • 2 min
Dombrovskis: EÚ je ochotná ponúknuť Grécku ďalšiu pomoc v utečeneckej kríze

ATÉNY - Európska únia je pripravená rozšíriť ďalšiu pomoc Grécku, ktoré sa snaží zvládnuť utečeneckú krízu. Vyhlásil to dnes počas návštevy Atén podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

slovakia

left justify in out

Výroky Dombrovskisa nasledovali po tom, čo sa lídri EÚ v nedeľu večer dohodli na spolupráci pri zvládaní prílevu migrantov, ktorí putujú cez Grécko a Balkán - ale nenavrhli žiadne rýchle riešenie krízy. Blíži sa zima a hrozí, že kríza si vyžiada ďalšie ľudské životy a postaví proti sebe jednotlivé štáty EÚ, približuje agentúra Reuters.

 

"Stanovisko komisie je, že sme ochotní hľadať ďalšie prostriedky podpory tým krajinám, ktoré najviac zasahuje migračná kríza - a Grécko k nim patrí," povedal Lotyš Dombrovskis na tlačovej konferencii.

 

Cez Grécko prešlo tento rok vyše pol milióna ľudí, mnohí z nich utekali pred konfliktami v Sýrii, Iraku, Afganistane a ďalších oblastiach sveta. Väčšina z nich smerovala do bohatších krajín na západe a severe Európy, predovšetkým do Nemecka.

 

Nový akčný plán EÚ dohodnutý v nedeľu večer zahŕňa ubytovanie pre 100.000 ľudí za pomoci OSN, pričom polovica z týchto miest sa bude nachádzať v Grécku.

 

Dombrovskis je v Aténach na rozhovoroch s ministrami financií a hospodárstva o najnovších reformných snahách zadlženého Grécka. Reformy sú podmienkou na to, aby Grécko získalo zahraničnú pomoc vo výške 86 miliárd eur.

 

Podpredseda EK vyjadril optimizmus, že v rozhovoroch s veriteľmi je možné dosiahnuť "kompromis". Rokovania totiž narazili na prekážku kvôli ochrane vlastníkov domov, ktorých hypotéky sú nevymáhateľné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies