Dombrovskis: Británia musí umožniť voľný pohyb osôb, ak chce prístup na trh EÚ

NETKY.SK • 22 September 2016, 12:50 • 2 min
Dombrovskis: Británia musí umožniť voľný pohyb osôb, ak chce prístup na trh EÚ

BRUSEL - Veľká Británia má na výber medzi zavedením kontroly prisťahovalcov alebo prístupom na spoločný európsky trh. Vyhlásil podpredseda Európskej komisie (EK) pre euro Valdis Dombrovskis. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa Dombrovskisa zvyšných 27 členských štátov Európskej únie (EÚ) dovolí bankám a firmám so sídlom v Británii podnikať na ich trhoch dovtedy, dokedy Londýn umožní z EÚ voľný pohyb občanov.

 

Zdôraznil, že aj keď je v záujme 27 členských štátov udržať dobrú úroveň spolupráce s Britániou, podľa pravidiel EÚ je neobmedzený prístup na spoločný trh spojený s určitými podmienkami.

Britskí voliči pred tromi mesiacmi rozhodli v referende o vystúpení svojej krajiny z EÚ. Diskusia o budúcich vzťahoch Londýna s Bruselom sa však ešte nezačala.

 

Britská premiérka Theresa Mayová totiž odložila aktiváciu článku 50 a začiatok rokovaní na budúci rok. Ako dôvod uviedla, že musí najskôr vytvoriť tím expertov, ktorí povedú rokovania, a nájsť rovnováhu medzi požiadavkou voličov na obmedzenie prílevu migrantov z EÚ a požiadavkami bánk v Británii, ktoré si chcú udržať neobmedzený prístup na spoločný trh. Ten je však spojený s dodržiavaním základných slobôd, vrátane slobody pohybu.

 

Británia by sa mohla stať členom Európskeho hospodárskeho priestoru podobne ako Nórsko, Island a Lichtenštajnsko a udržať si tak prístup na trh v EÚ. Ale musela by zároveň prispievať do rozpočtu EÚ a umožniť voľný pohyb osôb. Budúce vzťahy medzi Britániou a úniou tak vo veľkej miere závisia od toho, aký model spolupráce s EÚ si Londýn zvolí, pripomenul Dombrovskis.

Britský minister financií Philip Hammond naznačil, že je pripravený akceptovať aj stratu prístupu na európsky trh, aby dosiahol obmedzenie migrácie, ktoré žiadajú voliči.

 

Banky zase na neho vyvíjajú tlak, aby uzavrel s úniou dohodu, ktorá by im aj po skončení dvojročných rokovaní o brexite umožnila pokračovať v podnikaní v EÚ za zhruba rovnakých podmienok ako doteraz. To je kľúčové najmä pre veľké americké banky, ktoré si za sídlo svojich európskych divízií vybrali Britániu ako napríklad JPMorgan Chase a Citigroup. Približne 13.500 finančných spoločností so sídlom v Británii môže vďaka tzv. bankovému pasu poskytovať svoje služby bez obmedzenia v celej EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies