Domácnosť má zvýhodnenú sadzbu len na 43 litrov páleného alkoholu

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 14:22 • 2 min
Domácnosť má zvýhodnenú sadzbu len na 43 litrov páleného alkoholu

BRATISLAVA/TRENČÍN - Väčšina prevádzkovateľov slovenských páleníc ešte nezačala svoju tohtoročnú činnosť.

slovakia

left justify in out

Pestovatelia ovocia sa totiž mylne domnievajú, že vypálené množstvo alkoholu - maximálne 43 litrov na domácnosť, na ktoré si môžu uplatniť zníženú sadzbu spotrebnej dane, sa viaže na kalendárny rok. 
     

"Nie je tomu tak, berie sa do úvahy obdobie od 1. júla do 30. júna nasledujúceho roka. Pestovateľ si môže dať vypáliť alkohol vo viacerých páleniciach, avšak celkové množstvo na jednu osobu a jeho domácnosť so zvýhodnenou sadzbou spotrebnej dane je 43 litrov," upozornila hovorkyňa Colného úradu Trenčín Renáta Peťovská. Dodala, že domácnosť tvoria osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby. 
     

"V prípade, že pestovateľ stanovené množstvo prekročí a neoznámi to prevádzkovateľovi pálenice, po celkovom vyhodnotení výrobného obdobia a spracovaní údajov dostane pokutu. Za prekročený objem alkoholu je povinný predložiť daňové priznanie a zaplatiť príslušnú spotrebnú daň," upozornila Peťovská. Zdôraznila, že v takých prípadoch sú pestovatelia povinní splniť si obe povinnosti. "Jednak predložiť daňové priznanie a potom zaplatiť daň, lebo ak nie je splnená čo i len jedna povinnosť, napríklad zákazník síce zaplatí daň, ale opomenie podať daňové priznanie, nasleduje ďalšia sankcia."
     

Lieh vyrobený v pestovateľskej pálenici ovocia nesmie byť predmetom ďalšieho predaja ani iného uvádzania na trh.
     

V trenčianskom regióne sa nachádza 56 pestovateľských páleníc, ich služby využíva za sezónu viac ako 30.000 pestovateľov. Za porušenie predpisov je ukladaných 100 - 200 pokút za výrobné obdobie, najčastejšie práve za prekročenie limitu množstva liehu, na ktorý je možné v jednom výrobnom období uplatniť zníženú sadzbu dane. V tomto prípade porušenia predpisov zákon určuje výšku pokuty s prihliadnutím na všetky okolnosti prípadu do 166 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona